Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    Mpeavler's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Anderson, Indiana
    Posts
    5,155
    +1
    170

    Need some help guys

    This is some pics of my engine that was being broken in this weekend and ate it about the 1 hour mark. I had done 30-40 minutes of 0-1/4 throttle....followed by 1.5 hour cool down then the old 0-1/2 throttle and the ski was mixed at 32:1 with full syn oil. I let it warm up for about 15 minutes before doing the variable throttle etc. I was at the end of this period when it happend as I was riding back to allow the 2nd cool down. Here are the pics. I pressure tested the engine prior to running it. It held 10psi for 1.5 hours before I pulled the plug and installed it. After it did this damage...I checked and it still help 13 psi for 1:20 before I took it apart. It was about 10 gallons of gas ran through it. I checked the carbs...all were completely clean and full of fuel...no creases in check valves etc. It was running 145 psi with fresh 93 octane with the Riva CDI set for MOD 1 Is this just a classic case of snagging a ring or? Another question was this happend before but it was on Cylinder #2. It's possible I switched the VF3's from the #2 to the #3 ...could this be an issue? If the reeds don't close all the way....would this not run lean or will the pulse from the engine push them shut? I'm lost here....trying to find out what happend. Engine mods

    85.5 R&D flat top
    145 PSI
    46 Carbs
    VF3
    Riva CDI at MOD 1
    TJ ported Cylinders
    Dan Lamey ported and expo cases
    Riva intake


    Again...when this happend I was working the thorttle between 1/4-1/2 ...
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Raider.JPG 
Views:	48 
Size:	594.3 KB 
ID:	142250   Click image for larger version. 

Name:	Raider (2).JPG 
Views:	42 
Size:	564.1 KB 
ID:	142252   Click image for larger version. 

Name:	Raider (3).JPG 
Views:	41 
Size:	600.7 KB 
ID:	142253   Click image for larger version. 

Name:	Raider (4).JPG 
Views:	41 
Size:	642.1 KB 
ID:	142256   Click image for larger version. 

Name:	Raider (5).JPG 
Views:	43 
Size:	646.0 KB 
ID:	142257   Click image for larger version. 

Name:	Raider (6).JPG 
Views:	44 
Size:	577.6 KB 
ID:	142258  

    Click image for larger version. 

Name:	Raider (7).JPG 
Views:	39 
Size:	673.2 KB 
ID:	142261   Click image for larger version. 

Name:	Raider (9).JPG 
Views:	37 
Size:	641.1 KB 
ID:	142262   Click image for larger version. 

Name:	Raider (10).JPG 
Views:	45 
Size:	552.5 KB 
ID:	142263  


  2. #2
    Mpeavler's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Anderson, Indiana
    Posts
    5,155
    +1
    170
    Few more...

    Look at the wash...this thing was rich ....
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Raider (11).JPG 
Views:	22 
Size:	464.8 KB 
ID:	142264   Click image for larger version. 

Name:	Raider (12).JPG 
Views:	34 
Size:	559.9 KB 
ID:	142265  

  3. #3
    Mpeavler's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Anderson, Indiana
    Posts
    5,155
    +1
    170
    Cylinder 1
    Cylinder 2
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	Ski1.jpg 
Views:	38 
Size:	120.4 KB 
ID:	142267   Click image for larger version. 

Name:	ski2.jpg 
Views:	43 
Size:	111.7 KB 
ID:	142268  

  4. #4
    Piston to wall clearance? We use .007 on the 1390s.. Anything less is just as you have there..

  5. #5
    Mpeavler's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Anderson, Indiana
    Posts
    5,155
    +1
    170
    Ross....the ski was running with

    #1 & #2 = 8 thou
    #3 = 11 thou

    M

  6. #6
    The piston on your first post looks more black than the other two below... I would double check the carb that supplies that one.

  7. #7
    Mpeavler's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Anderson, Indiana
    Posts
    5,155
    +1
    170
    I did...while waiting for the leak down...spotless...and same jetting as others. No creases in valves....nada...looks brand new...all the orfices are free and clear. Pulse line was tight...needles were set even richer then 1 and 2

    M

  8. #8
    Pistonwash's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Florida
    Posts
    3,595
    +1
    77
    Seizicos??

    That looks like heat...you did leak down? Carbs ok? Hmmmmm....also check the water lead into the exhaust manifold, sometimes sand can get in there and clogged it up.

    Something got her hot real quick.

    Call me if you need to buddy.

  9. #9
    Mpeavler's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Anderson, Indiana
    Posts
    5,155
    +1
    170
    Quote Originally Posted by Pistonwash View Post
    Seizicos??

    That looks like heat...you did leak down? Carbs ok? Hmmmmm....also check the water lead into the exhaust manifold, sometimes sand can get in there and clogged it up.

    Something got her hot real quick.

    Call me if you need to buddy.


    No..these were the R&D pistons

    Yes I did the leak down....held 10 psi before 1.5 hours and then after the issue checked and was still air tight for like 1:20

    I pulled the manifold apart "exh" and made sure it was clean because I was setting this up for the dual cooling. It had a nice solid pisser the entire time and never felt even close to hot by the water coming out.

    I need something.....$1200 down the drain...and I've yet to find out what is causing it. I still wonder if the reeds are not shutting and that's the reason it ate up #2 before this rebuild....? It's possible I put the reeds from 2 into 3....that would make it run lean...

    Thoughts on that guys?

  10. #10
    Mpeavler's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Anderson, Indiana
    Posts
    5,155
    +1
    170
    Timining.... with the Riva CDI do this? I was running 93 and had it set for MOD 1 ...

    Limited and MOD 2 call for race fuel

    Running 145PSI compression..


    ??

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. need some help guys..
    By Hydrotherapy in forum Polaris PWC Performance
    Replies: 4
    Last Post: 04-23-2010, 02:10 AM
  2. Need some Help guys!!!
    By ArmyRXP in forum Open Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 01-06-2008, 02:21 PM
  3. need some help guys..
    By bigmatt in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 15
    Last Post: 05-14-2007, 10:46 PM
  4. need some help guys...
    By minersny in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 03-24-2007, 01:00 PM
  5. Need some help guys, Lost 500rpm
    By CRS in forum 4-Tec Performance
    Replies: 13
    Last Post: 05-15-2006, 05:24 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •