Results 1 to 7 of 7
  1. #1

    TXI 1200 rpm problem

    Hi I have a txi that ran great on the first run of the year but during that run it began missing and lost rpm down to 3500 to 5000 . tested coils found one bad replace with new and 3 new nkg plugs. Now I can stay right at 5000 but not over screen gives no warnings or lights and I have the manual for it thanks Ed











    i


  2. #2
    maybe its a sensor tps cps

  3. #3
    Click avatar for tech links/info, donation request K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    36,576
    +1
    1,272
    Have you replaced the TPS?

    Is the problem consistent, hot or cold?

    Does it sometimes run properly?

  4. #4
    Runs the same hot or cold revs up kind of ruff tops out at 5000 rpm if you punch it to wide open throdle it stalls if you rev slow it acts like a misss. this started as a miss that got bad real fast tested coils found one bad changed plug also that got me back up from 3500 to 5000 thanks ed

  5. #5
    Click avatar for tech links/info, donation request K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    36,576
    +1
    1,272
    Have a look at this;
    Improving the ignition coil grounding on 1165cc (1200) Ficht engines

    This may or may not help, but it is easy to do, and costs nothing.

    Which ignition coil failed, the single or the double coil?
    Edit: Double coil is only on the MSX 140...

    Have you checked the basics?
    Fuel pressure, Injector voltage with all injectors connected, CPS and air temp sensor resistances, look for corrosion or poor contact inside the connectors?

    Have a look here;
    Polaris Ficht Fuel Injected Engines

  6. #6
    Does the tps cause ruff idle and acceleration I think it is the tps that came with it when new I have good fuel pressure and voltage at injectors and i think my ski has one coil on each cylinder. I will go out and test cps tps conection and air sensor the strange part is it started up and ran great for the first half hour this year then started to miss
    .Thanks again ed

  7. #7
    Click avatar for tech links/info, donation request K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    36,576
    +1
    1,272
    Quote Originally Posted by 67stang View Post
    Does the tps cause ruff idle and acceleration?
    I think it is the tps that came with it when new...
    Yes, a bad TPS can cause those symptoms.

    A bad TPS, or poor electrical connections to the TPS, can cause a range of running problems.

    It is a good idea to have a spare TPS on hand anyways, since they do fail over time.
    Ficht TPS versions, sources

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. '02 Virage TXi 1200 Full Throttle Problem
    By sledheads4 in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 8
    Last Post: 07-08-2012, 10:40 PM
  2. non-PV 1200 rpm problems
    By toyterrific in forum Yamaha Old School Skis
    Replies: 10
    Last Post: 07-09-2011, 10:20 AM
  3. Virage TXI 1200 starting problems
    By maetubson in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 08-21-2010, 01:56 PM
  4. 1200 tx RPM problems HELP!
    By pro170 in forum Polaris PWC Performance
    Replies: 7
    Last Post: 08-05-2009, 02:21 PM
  5. 02 xlt 1200 rpm problems
    By saxy415 in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 4
    Last Post: 04-10-2008, 06:27 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •