Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Squealing noise

  1. #1

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Lafayette,La
    Posts
    23

    Squealing noise

    I sucked up a rock the other day in shallow water at idle speed and realized it immediately because when I tried to take off again it would not go hardly at all and vibrated. I brought the ski home and pulled the pump. The rock was wedged in the prop. I removed it and inspected the wear ring. did not seam to look bad so reinstalled it. I started the ski with the water hose and I hear a loud squealing noise and a high freq vibration. It seemed to last about 20 or 30 secs and stop. I shut the ski off and started it back and it ran fine for about 10 or 20 secs and started squealing again. Any suggestions??

    05 RXT


  2. #2
    JFizzleJR's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    FL
    Posts
    8,627
    +1
    806
    pump bearings are probably shot

  3. #3

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Lafayette,La
    Posts
    23
    How often do you have to repack them?

  4. #4
    JFizzleJR's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    FL
    Posts
    8,627
    +1
    806
    You should check it atleast every season. More often depending on how much you ride. A lot of members here like to mix the grease with oil so that the mixture becomes soupy instead of solid. This is because some have noticed that unless the cone is completely overstuffed with grease, it doesn't do such a great job at getting in the bearings. The reason your bearings could be shot is because the rock might've caused your driveline alignment to shift drastically enough to cause a disturbance to the bearings.

  5. #5

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Lafayette,La
    Posts
    23
    So when the ski runs out of the water it is not normal for the noise I am hearing? I pulled the pump off again and took the nose cone off. It looks really good in there and was nicely packed with a light colored grease. The prop seamed to spin ok by hand and seamed clean. Can the prop spinning in the wear ring cause the noise.
    Also could it be the suppercharger bearings? How would I be able to tell? Can you run the ski at idle speed without the pump installed for a few seconds?

  6. #6
    YoYamma's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Central Florida
    Posts
    21,548
    +1
    4,766
    Quote Originally Posted by nestbolt View Post
    So when the ski runs out of the water it is not normal for the noise I am hearing?
    Uhhh, no that is not normal.
    You will normally hear a metallic clanking sound if you run it on the hose,
    but not a "loud squealing noise."

  7. #7
    If i knew,...I wouldn't ask sea-one's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Dallas/Waxahachie
    Posts
    2,340
    +1
    109
    not to change the subject...but what kind/brand of oil could you mix in with the pump grease ? 4tec synthetic blend ok?

  8. #8

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Lafayette,La
    Posts
    23
    Ok. I went and put the ski in the water and it runs fine. No noise at all.

  9. #9

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Lafayette,La
    Posts
    23
    Brought it home and ran it on the water hose and the noise came back just not as much. Any suggestions?

  10. #10
    speedskixp's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    venice fl.
    Posts
    8,117
    +1
    120
    Are you sure it is a squeal and not a rattle?

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. EMM making squealing noise
    By SMOKEWAGON in forum MSX/Matrix
    Replies: 19
    Last Post: 10-21-2014, 08:48 AM
  2. What's that squealing noise when the intake grate comes out of the water on my FX SHO
    By crvtt771 in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 8
    Last Post: 01-04-2014, 11:06 PM
  3. 05 RXP noise @4750-4900 RPM's
    By RXPNJ in forum 4-Tec Performance
    Replies: 5
    Last Post: 05-12-2010, 12:54 AM
  4. 98 gsx l lost 1000rpm and is making squealing noise
    By radeon in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 10
    Last Post: 07-30-2008, 11:03 PM
  5. Break in period and Noise at 5000rpms on 05 GTX Limited
    By spc9669 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 4
    Last Post: 05-08-2005, 11:30 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •