Results 1 to 9 of 9
  1. #1

    96 xp will only idle?

    96 xp newly redone the whole thing, ran perfect for several days. all of a sudden it will only idle? cranks perfect but will not rev up and go? i am confised? please help


  2. #2
    Rebcammaz's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Brick, NJ
    Posts
    95
    The first thing i would do is to see if its loosing spark or its a fuel problem so get a spark checker or even use a screwdriver to see if its loosing spark when you try to rev it up. If thats good next I would check the compression. If thats good than its somewhere in the fuel system. But you have to start eliminating possibilities.

  3. #3
    96XPSS's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Warner Robins, GA Home of the 2007 All-Star Little League World Champions!
    Posts
    4,361
    Were the carbs disassembled and cleaned when it was "redone?" Fuel lines?

  4. #4
    Quote Originally Posted by 96XPSS View Post
    Were the carbs disassembled and cleaned when it was "redone?" Fuel lines?
    yes and yes

  5. #5
    96XPSS's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Warner Robins, GA Home of the 2007 All-Star Little League World Champions!
    Posts
    4,361
    Ok, then how about the fuel selector switch?

  6. #6
    Quote Originally Posted by 96XPSS View Post
    Ok, then how about the fuel selector switch?
    redone that too.

  7. #7
    KrunchovXPL-GTX-RX's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Aiken, SC
    Posts
    1,391
    +1
    1
    Make sure the fuel supply and return line are not switched. It is easy to do when they are both the same size.

    It will run almost normal if there is enough fuel in the tank and then start to act sick one the level goes down.

  8. #8
    dghal's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    League City Texas
    Posts
    280
    And with the motor off can you depress the throttle and see the linkage and butterflys moving in the carb/s

    I have seen the ball sockects pop off on linkages

  9. #9

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Windsor, ON
    Posts
    54
    Save yourself the headache and pull the MPEM box out, look at the little rectifier/regulator module. Are there burnt marks on the board? Its the component that is like 2"x2" square with clear yellow epoxy on it. If you can see burnt solder components, that's your problem. I chased this same issue intermittently for 4 weeks.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 2000 XP will only run when holding the start/stop button.
    By Mack in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 09-01-2014, 10:06 AM
  2. 2010 Kawasaki Ultra 260x Will only IDLE- wont rev past idle!!
    By mruss in forum Kawasaki PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 5
    Last Post: 05-14-2014, 05:32 PM
  3. 96 XP: will only start on one cylinder - help!
    By Bwizzie in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 5
    Last Post: 09-05-2013, 05:46 AM
  4. 03 MSX 140 Runs great then will only idle
    By 1100zxi in forum MSX/Matrix
    Replies: 4
    Last Post: 06-25-2012, 08:17 AM
  5. 99 SLH - Will Only Idle - HELP!
    By ghostinstallations in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 21
    Last Post: 09-05-2011, 02:03 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •