Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    tomgtv's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Weston Florida (Ft. Lauderdale)
    Posts
    1,744
    +1
    1

    Starting problem with 951 in '98 GSX LTD

    My GSX LTD had been running fine. Left it unused for about a
    month and it now won't start.
    MPEM beeps, then when you hit start the coil that feeds the spark plugs
    makes a loud buzzing type noise and the starting motor does not turn over.

    I was able to jump the solenoid and turn the motor over, now that is not possible.

    Where should I start looking??


  2. #2
    mibunkerking's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Jax,Fl
    Posts
    2,260
    +1
    117
    check your fuses and grounds.

    the main ground going from the motor to the battery have a bad habit of corroding.

  3. #3
    Kidd800XP's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Piedmont,Al
    Posts
    343
    Weak Battery?

  4. #4
    tomgtv's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Weston Florida (Ft. Lauderdale)
    Posts
    1,744
    +1
    1

    both checked

    Yes, that ground from motor to battery is a problem. I took it off and
    made sure it was clean and tight.
    Battery is recent, say 6 months, plus I have it on a battery tender.

  5. #5
    Kidd800XP's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Piedmont,Al
    Posts
    343
    Did you check all fuses? Did you check the wire from the seleniod to the starter?

  6. #6
    tomgtv's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Weston Florida (Ft. Lauderdale)
    Posts
    1,744
    +1
    1

    Yes, checked

    wire from solenoid to starter is new and double checked. I have two solenoids and both exhibit same symptoms.

    The fuse in the rear electrical compartment next to solenoid appears good.
    I also looked at the fuses in the front MPEM. I will go over all of this again
    just to be sure.

    thanks for all the input! I wish you guys were here in So FL, I'd by the drinks and have a fix it party!

  7. #7
    Kidd800XP's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Piedmont,Al
    Posts
    343
    sounds like a bad starter then

  8. #8
    96XPSS's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Warner Robins, GA Home of the 2007 All-Star Little League World Champions!
    Posts
    4,361
    Tom, the ground cable corrodes under the heat shrink tubing. Cut it and see if the wire is shot underneath, under the crimp. Or get a jumper cable and run a prallel ground between the engine and battery ground.

    It could also be your battery. They can go at any time. The starter and solenoid is last, because you are clicking, it sounds more like cables or battery.

  9. #9
    tomgtv's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Weston Florida (Ft. Lauderdale)
    Posts
    1,744
    +1
    1

    all of that checked

    I'll swap the battery from my Kawasaki, however this is a fairly new
    high end AGM battery on a tender.

    Why does the "coil" that feeds the spark plugs make that buzzing sound?
    Low voltage?? Or is it bad? May be original from when the ski was made
    in 1998.

    TG

  10. #10
    mibunkerking's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Jax,Fl
    Posts
    2,260
    +1
    117
    +1 on the ground cable corroding under the coating.

    now that i think about it, my xpl did the same thing once shortly after beaching it for about 5mins. didn't turn over and made a loud "buzz" sound from the electrical box. turned out to be just a bad connection at the battery. both cables where good and tight but still didn't make a connection. had to take them off and scrap them with a flat head to make a good enough connetion to get it to turn over. point of the story double check all connections and battery voltage.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 98 GSX LTD Build . Rebuilt motor with some go fast goodies
    By Jdmcrx in forum Sea Doo Build Threads
    Replies: 12
    Last Post: 03-10-2016, 11:24 PM
  2. 98 GSX LTD with mods vs 08 RXP
    By Jdmcrx in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 09-02-2013, 12:43 AM
  3. Egt prob location for stock pipe 98 gsx ltd 951
    By Jdmcrx in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 2
    Last Post: 06-28-2013, 02:35 PM
  4. 98 gsx Ltd No Start Please Help!!!!!!!
    By jnr7787 in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 4
    Last Post: 06-03-2011, 09:38 AM
  5. Cracked pump in a '98 GSX Ltd.
    By RacerXtreme in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 28
    Last Post: 07-25-2008, 02:12 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •