Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1

    Exclamation Coolant in oil--HELP!!!

    ok guys i was out testing the bike this weeknd and i got the high temp buzz so i cut it offand made it cool a bit befor i ran back in to shore when i got in the oil was fine i checked it then and even chked it after flushing the bike saterday night now yesterday i went to start in on the stand and went to chk the oil before i crank it up and found that i have coolant in the oil what gives? it was fine the day before..
    I know the 1st thing could be the head but what els could i do or chk before pulling the motor down?


  2. #2
    enforcer's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    San Antonio, Tx.
    Posts
    686
    +1
    22
    I would check compression, make sure oil level is at the right level and then also pressure test the coolant system if you still have factory cooling.You can get a coolant pressure tester at sears or the likes or just borrow from a friend.I would try these first and then move on to the next step.

  3. #3
    speedskixp's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    venice fl.
    Posts
    8,117
    +1
    120
    Here's a thread on this very topic.
    http://greenhulk.net/forums/showthread.php?t=112386

  4. #4
    Duke's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Florida
    Posts
    10,004
    +1
    406
    Quote Originally Posted by k-man-kid View Post
    ok guys i was out testing the bike this weeknd and i got the high temp buzz so i cut it offand made it cool a bit befor i ran back in to shore when i got in the oil was fine i checked it then and even chked it after flushing the bike saterday night now yesterday i went to start in on the stand and went to chk the oil before i crank it up and found that i have coolant in the oil what gives? it was fine the day before..
    I know the 1st thing could be the head but what els could i do or chk before pulling the motor down?
    You have coolant in the oil. Do you also have oil in the coolant?? This could be a failed oil cooler. Happened a few times. Removing it to test is not easy though.

  5. #5
    check the oil cooler first

  6. #6
    speedskixp's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    venice fl.
    Posts
    8,117
    +1
    120
    Could be oil cooler, could be water pump/oil pump shaft seal, could be head gasket. could be cracked block. There are a few possibilities.

  7. #7
    Thanks, for all the info guys i am not geeting any oil in the coolant it just coolant going in to the crank case.. i am going to do a pressure test to the cooling system later.. what get me is that it was fine after i took the ski out of the water it just went in over night while the ski is on the stand..

  8. #8

    Unhappy It does not look good

    so i got time to chk out the ski and this i what i got when i pumped out the oil.. Also when i pulled the spark plugs they all had drops of coolant on them


    Click image for larger version. 

Name:	IMG00069-20100116-1921.jpg 
Views:	31 
Size:	254.0 KB 
ID:	168150

    Click image for larger version. 

Name:	IMG00071-20100116-1922.jpg 
Views:	31 
Size:	255.1 KB 
ID:	168151

  9. #9
    Banned User
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Discovery Bay, CA
    Posts
    3,048
    +1
    336
    if you had water on the plugs too i would think its going to be an issue w/ the head/headgasket. honestly i dont have much expierence w/ the 4tech head but i worked in an automotive cylinder head shop for a few years and ive seen where the coolant passage in the head cracked and leaked into the oil that way. still had good compression and performance just had chocolate milk oil, like yours. doesn't exactly explain the water on the plugs but its another suggestion. hopefully its not your motor and just a faulty oil cooler!! let us know

  10. #10
    I am hoping to pull the motor out today.. i did the test on the cooling system and it was lossing PSI. so i guess it could be the head gasket..

    not sure what els to test..

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 04 fx HO water in oil!!! Help
    By stang4u2nv in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 13
    Last Post: 10-04-2010, 02:32 PM
  2. 2004 fx HO water in oil!!!! Help
    By stang4u2nv in forum Yamaha Open Discussion
    Replies: 8
    Last Post: 10-03-2010, 07:53 PM
  3. Coolant in oil
    By freelancenovelist in forum MSX/Matrix
    Replies: 4
    Last Post: 09-13-2009, 01:59 PM
  4. MSX 150 coolant in oil
    By freelancenovelist in forum MSX/Matrix
    Replies: 2
    Last Post: 09-13-2009, 01:56 PM
  5. Coolant in oil, need help!
    By Seadooracer9 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 1
    Last Post: 09-10-2008, 11:22 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •