Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Joe Stang's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Durham, CT
    Posts
    1,928
    +1
    61

    RX 951 di running pig rich

    I have a 01 RXDI here for work... It has 48 hours on the machine... its running pig rich. Really really bad. its disgusting. Its like the injectors are stuck wide open all the time. Under no load it will run but bog hard and once you clear it out it will run great on the top end. If you let it idle it will bog up and just choke itself out. Under load (in water) its not gonna go anywhere. where would you start. I find it hard to believe both injectors are bad. Thanks in advance.


  2. #2
    4.0l sahara's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    shelton ct
    Posts
    445
    Does a di have a map sensor?

  3. #3
    PEST!'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Rockledge Florida
    Posts
    768
    I have seen it once before but without pressure gage tool its hard to be sure. The fuel pressure regulator fails because the air regulator over pressures it and and fuel gets in the air rail and it runs very rich. DI is a tough thing to fix without proper tools and documentation.

  4. #4
    Joe Stang's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Durham, CT
    Posts
    1,928
    +1
    61
    the only advatage I have right now Is I have a gtx-di here that runs perfect, so if need be I can just swap things over one at a time until i find the culprit. I think I'm gonna change the whole rail assembly tonight, try that and see if it fixes anything. If not, I know I can rule that out.

  5. #5

    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Ohio
    Posts
    441
    +1
    1
    swap the air injectors for a test, the early Di's had a ton of bad ones.

    TLR

  6. #6
    Joe Stang's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Durham, CT
    Posts
    1,928
    +1
    61
    everything checks out fine that is electronically controlled. Looking at the air pump/compressor next.

  7. #7
    SURFnTURF's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Australia
    Posts
    878
    +1
    11

    Smile

    Its nice working on those things right at the back , cant see what your doing and you have to dis-joint your forearms to do anything.

  8. #8
    Joe Stang's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Durham, CT
    Posts
    1,928
    +1
    61
    Hooked it up to my local dealers machine (They give me access to their machines for any ski I get) and every sensor is showing good. Checked the air and fuel pressure regs. Those check out good.. Looking towards the compressor now.

  9. #9
    Joe Stang's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Durham, CT
    Posts
    1,928
    +1
    61
    After the compressor checked out, I decided to go back to my snowmobile racing days and what happened to a fellow competitor and check out the intake side of the engine.... sure enough, here is what I found on the Mag intake port. hopefully this solves any problems with the machine now.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	reed.jpg 
Views:	200 
Size:	104.2 KB 
ID:	178019  

  10. #10
    PEST!'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Rockledge Florida
    Posts
    768
    looks like you found it. Did you get water in it ? Never seen a broken reed on a 951 but it is possible but water wont compress so its usualy the cause but not always. If you did you could also have a damaged seal

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 2000 RX 947/951 DI build
    By BleedingOrange36 in forum Sea Doo Build Threads
    Replies: 2
    Last Post: 03-06-2014, 08:27 PM
  2. Need a 951 Di manual (2000 RX/DI)
    By mudslanger in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 1
    Last Post: 04-18-2013, 12:09 PM
  3. FS 2002 951 DI - Runs Great, still in ski
    By scottbaty in forum Sea Doo Classifieds
    Replies: 0
    Last Post: 11-30-2009, 07:11 PM
  4. RX (no DI) 2001 951 Engine Stoppage
    By ekim33 in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 10
    Last Post: 02-06-2009, 10:07 AM
  5. Can I run Premium in my 2005 951 DI?
    By Lukester in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 8
    Last Post: 08-12-2008, 07:04 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •