Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 23
  1. #1

    my Rave Valve pictures Do I need new ones?

    97 xp 787 premix. My rave oil line busted did that cause my raves to go BOo BOo like the pictures below. i have 150psi compression but my engine starts smoking and sounds like a weedwacker and wont run at full speed after 1 min after i start it.







  2. #2

    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Ohio
    Posts
    441
    +1
    1
    Your actually not describing the situation correctly and we need more info such as your premix ratio which looks to be way off.

    the raves do NOT have an oil line to them so I am not sure what you mean by that........?

    and in another post you were told it looked like your exhaust headpipe is probably leaking.

    What is the silver container in place of the oil tanks? an fire extinguisher?

    TLR

  3. #3
    Quote Originally Posted by TLR View Post
    Your actually not describing the situation correctly and we need more info such as your premix ratio which looks to be way off.

    the raves do NOT have an oil line to them so I am not sure what you mean by that........?

    and in another post you were told it looked like your exhaust headpipe is probably leaking.

    What is the silver container in place of the oil tanks? an fire extinguisher?

    TLR
    its 40:1 amsoil. the only oil line that goes to the cavity to lube the gear when you go premix. well the leaking oil from the rave drip down to the exhaust thats what it looks like. then a mechanic told me my engine wouldnt even start if the gears and crank were messsed up. but my engine does start. just gets smokey and sounds bad after a while im just thinking to replace both raves

  4. #4
    4.0l sahara's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    shelton ct
    Posts
    445
    When you say weed whacker is it kinda like a diesel noise. Piston slap? There are no rave oil line. There are 2 rotary valve oil lines. It should run good down low with non working raves it just wont rev out and reach max rpm. Your raves do need a good cleaning and if the bellow isn't ripped there is no need for new ones. I'm going to bet you bought it with the spec 2,msd water injection and egt probes and FA's on it. Did it just start doing this or did you buy it running like this.

  5. #5
    Quote Originally Posted by 4.0l sahara View Post
    When you say weed whacker is it kinda like a diesel noise. Piston slap? There are no rave oil line. There are 2 rotary valve oil lines. It should run good down low with non working raves it just wont rev out and reach max rpm. Your raves do need a good cleaning and if the bellow isn't ripped there is no need for new ones. I'm going to bet you bought it with the spec 2,msd water injection and egt probes and FA's on it. Did it just start doing this or did you buy it running like this.
    your spot on with it cant reach max rpm. when i start it it sounds fine when i start revving it when it sound like a diesel noise. i look inside the rave slot and the piston looks fine. It started to this after the oil line ruptured. but i redid the oil line already and tie it down so it wont move

  6. #6
    4.0l sahara's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    shelton ct
    Posts
    445
    Okay as long as there is oil in those lines for the rotary valve then that isn't your problem. They have zero to do with the RAVES. The raves may be stuck Clean them up nice with carb cleaner, Then check the rubber for rips. If they are fine put it back together and give it a try. Does it sound like a diesel at idle? If so then it is most likly piston slap and you may need a top end.

  7. #7
    4.0l sahara's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    shelton ct
    Posts
    445
    To me it sound like more than one thing going on.

    1. Your rotary valve oil lines blew apart. You fixed that

    2. It wont rev out. Cause may be dirty stuck raves

    3. It sounds like a diesel. Could be piston slap. Fix new top end.

  8. #8
    Quote Originally Posted by 4.0l sahara View Post
    To me it sound like more than one thing going on.

    1. Your rotary valve oil lines blew apart. You fixed that

    2. It wont rev out. Cause may be dirty stuck raves

    3. It sounds like a diesel. Could be piston slap. Fix new top end.
    i checked compression and they are both 150, can i cancel out piston slap?

    can it be due to the oil line blew apart my raves messed up.?

  9. #9
    Zeke says hi! BLK MAJK's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Haskins, OH
    Posts
    112
    Quote Originally Posted by djpeetur View Post
    i checked compression and they are both 150, can i cancel out piston slap?

    can it be due to the oil line blew apart my raves messed up.?
    rotary oil line blowing apart has absolutely 0 to do with your raves.

  10. #10
    Banned User
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    441
    used to cut away a section of the rave valve cover so I could take a quick look in while it was running to make sure my raves were both moving freely. Dont have a picture...anyone else have one?

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: 03-01-2011, 04:24 PM
  2. oil coming out of my rave valves
    By kahlescbc in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 07-07-2010, 08:22 PM
  3. compression 100-90-110 on gp1300r. do i need new cylidner?
    By djpeetur in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 1
    Last Post: 05-19-2010, 05:37 AM
  4. Can you help me wit my rave valves??????
    By ashelgren in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 10
    Last Post: 08-07-2008, 06:36 AM
  5. Cleaned my rave valves, found loose clamp
    By gbest in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 1
    Last Post: 07-08-2007, 01:56 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •