Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    Orlando Shark's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Miami, FL
    Posts
    2,419
    +1
    10

    VTS Goes down but not up....

    Is my VTS motor bad? I have checked all of myu fuses and they are good.

    My other guess would be my harness going bad..

    Anyone else had this problem before?


  2. #2
    Nothin' better than Doo'in it! BigDaddyRXP's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Tampa Bay, FL
    Posts
    9,202
    +1
    673
    If all else checks out (up button, fuses, wiring, motor)... it's probably a bad relay in the VTS housing... and they are not replaceable

  3. #3
    Orlando Shark's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Miami, FL
    Posts
    2,419
    +1
    10
    Quote Originally Posted by BigDaddyRXP View Post
    If all else checks out (up button, fuses, wiring, motor)... it's probably a bad relay in the VTS housing... and they are not replaceable
    I'm going to be checking the motor but if it goes down then the motor works right...

    I'v never taken out or opened up a VTS but if it's the relay what are my options? Replace the whole thing?

  4. #4
    Nothin' better than Doo'in it! BigDaddyRXP's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Tampa Bay, FL
    Posts
    9,202
    +1
    673
    Yep... if a relay failed, you will need a new VTS module. It comes w/o the motor.

    You can pull the motor out of the housing, and check it by hooking up the leads directly to a battery... then reverse the leads to make sure it moves the other way as well. Ohm out your up switch back at the module too. It the motor & switch check out good... you got a bad up relay in the module!

  5. #5
    Orlando Shark's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Miami, FL
    Posts
    2,419
    +1
    10
    Ok, So I took the VTS motor out and still connected I hit my VTS up and down switch and it started working again....It was just stuck somehow. I put it back toghether and it's working as it should.

    Poblem fixed!

    Thanks.

  6. #6
    Doel Tiburon1264's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Jacksonville, Florida
    Posts
    2,343
    +1
    11
    Good Job! You save some $$$$$$

  7. #7
    Orlando Shark's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Miami, FL
    Posts
    2,419
    +1
    10
    Quote Originally Posted by Tiburon1264 View Post
    Good Job! You save some $$$$$$
    Yeah....you don't know how much money this site has saved me...If it wasn't for reading through it and instead me taking it to a mechanic I woulda sold the ski a very very long time ago!

  8. #8
    jekvall's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Chillicothe, OH
    Posts
    353
    "down not up"

    you need VTS Viagra.

  9. #9
    1996 Seadoo SPX
    My worm screw was locking at end of travel to the sliding block, had to re-place that.
    Motor had failed also froze. popped 7.5 & 5 amps. Went to U-pull-It and for $20 got
    a passenger side window motor from a 1990 300ZX. It was pristene mint condition, all
    I had to do was enlarge the four threaded mounting holes with a 1/4" drill bit. A perfect fit, gear & all! Then discovered the module failing, so $70 bucs to www.thetrimfix.com Zip-tied to existing cable loom, slit it 2" and used the three vts
    switch wires, and powered direct from battery and used the provided in-line protection fuse assembly. The Slideing Block has a magnet on it that the rides in
    the old module grove and old module sensor position wires (two brown) go to vts gauge. So my trouble caused by worm & slide block worn out, exterior boot failure. Bills86e

  10. #10

    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Quad cities
    Posts
    73
    I have a problem with my VTS being stuck in the down position could that be the cause of so much drag and my rxp? Hell it feels like a 40% loss in power , but im still hitting about 7800rpm.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 05 RXP Strange VTS Issue - goes down but not up
    By ncdoo in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 2
    Last Post: 06-03-2017, 11:43 AM
  2. Replies: 6
    Last Post: 04-02-2012, 08:45 PM
  3. 1999 polaris genesis will idle but not rev up.
    By buzzard one in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 8
    Last Post: 07-19-2011, 05:04 PM
  4. Bogging down once warmed up good... but cause is not the VR?
    By DKFox in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 17
    Last Post: 06-08-2011, 01:21 PM
  5. Trim gauge won't go up past center mark but it goes down
    By RumRunnerRon in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 2
    Last Post: 07-02-2010, 12:52 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •