Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    JKR1300's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    St Louis & 6mm LotO
    Posts
    497
    +1
    6

    Broken powervalve - where did it go?

    Another engine failure for me yesterday. The stem of the powervalve for #3 cylinder snapped off. Piston was damaged but luckily the cylinder is fine. I'm wondering where the end of the valve went. I don't see it in the exhaust manifold (manifold and 1 & 2 are still installed). I'm thinking that valve is pretty heavy to travel up into the u-pipe. Took the waterbox off and I don't hear it bouncing around in there when I shake it.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	IMG_1894.jpg 
Views:	72 
Size:	72.8 KB 
ID:	211973  


  2. #2
    tealgreen2000's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    miami gardens
    Posts
    305
    +1
    8
    it has to be in your exaust somewhere better take the complete exaust out and find it

  3. #3
    JKR1300's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    St Louis & 6mm LotO
    Posts
    497
    +1
    6
    I'm really surprised the broken valve didn't do more damage. The plug electrode is smashed, but other than the piston, everything else is good. No damage to the head. The valve broke and went straight out the exhaust port.
    I have Wave Eater clips, but obviously they can't prevent this failure. POS powervalves
    Still haven't found the valve - u pipe is still on
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	IMG_1898.jpg 
Views:	73 
Size:	66.3 KB 
ID:	212112  

  4. #4
    JKR1300's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    St Louis & 6mm LotO
    Posts
    497
    +1
    6
    Took off the the rest of the exhaust today and the valve is nowhere to be found.

  5. #5
    Tool Bag water worx's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sunny Fla
    Posts
    1,925
    +1
    66
    Dont sweat it,get a new/used one & a piston & say Thanx to the big guy that it wasnt worse.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Catalytic Converter-where did it go?
    By yamaha_2000r6 in forum Yamaha Open Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 10-10-2010, 01:32 PM
  2. 1300 Recipe for 75! WHERE DID WE GO WRONG !!! HELP !!!
    By MIARider in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 33
    Last Post: 03-09-2008, 10:44 PM
  3. Where'd it go?
    By IowanGPR in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 1
    Last Post: 06-04-2007, 08:41 PM
  4. Lost RPM, where did it go???
    By DandSPro in forum 4-Tec Performance
    Replies: 4
    Last Post: 10-09-2006, 06:08 PM
  5. Where did this go?
    By rxpblast in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 04-15-2006, 12:19 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •