Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    Bob 1tommygunner1927's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    6,344
    +1
    965

    Over heating og the waear ring?

    Had my ski at the dealership for warranty work. Took ski out for testing and was on rev limiter hard, but should not have been, and experienced massive cavitation on holeshot, where there was none before. Got the ski back on the trailer and doing my impression of a proctoligist, looked into the venturi observing brown marks on 2 of the 4 blades!!!

    Went home, removed the impeller and saw this:



    I think I know the answer, but I'd like to hear from the experts. Is this caused by revving the engine to a high rpm while the ski is sitting on the trailer?

    Also, I measured the clearance....its a loose .014.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	041.jpg 
Views:	58 
Size:	46.2 KB 
ID:	220693   Click image for larger version. 

Name:	042.jpg 
Views:	65 
Size:	32.2 KB 
ID:	220694   Click image for larger version. 

Name:	045.jpg 
Views:	55 
Size:	30.3 KB 
ID:	220695  


  2. #2
    Orlando Shark's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Miami, FL
    Posts
    2,419
    +1
    10
    Was this prop bought brand new?

  3. #3
    Bob 1tommygunner1927's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    6,344
    +1
    965
    Quote Originally Posted by ImAShark View Post
    Was this prop bought brand new?
    Yep, bought it brand new, but it currently has about 60+ hours on it. Now those brown burn marks were not on the impeller when I left the ski at the dealership.

    Tried removing the scorch marks.......I cannot remove it. Is this impeller now ruined?

  4. #4
    Bob 1tommygunner1927's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    6,344
    +1
    965
    Quote Originally Posted by 1tommygunner1927 View Post
    Yep, bought it brand new, but it currently has about 60+ hours on it. Now those brown burn marks were not on the impeller when I left the ski at the dealership.

    Tried removing the scorch marks.......I cannot remove it. Is this impeller now ruined?
    Well....the 'scorch' marks turned out to be burnt plastic. Scraped all of it off with a fresh single edge razor blade. Replaced the wear ring b/c it had a large grove cut into it by whatever was ingested.....probably a plastic grocery bag, & was evenly worn into the wear ring. The pics are 180 degrees from each other.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	006.jpg 
Views:	51 
Size:	24.4 KB 
ID:	220856   Click image for larger version. 

Name:	005.jpg 
Views:	47 
Size:	23.9 KB 
ID:	220855  

  5. #5
    Site Admin Green Hulk's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Morgan City, LA
    Posts
    36,398
    +1
    2,524
    It looks like your pump bearing is going out.

  6. #6
    Bob 1tommygunner1927's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    6,344
    +1
    965
    Quote Originally Posted by Green Hulk View Post
    It looks like your pump bearing is going out.
    .....Ok. I'll fix it first thing tomorrow morning. Thanks, Jerry!

  7. #7
    Work Harder, Millions on Wellfare Depend On Us! ultramaxracing05's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Beaumont, Texas
    Posts
    2,999
    +1
    123
    Quote Originally Posted by 1tommygunner1927 View Post
    .....Ok. I'll fix it first thing tomorrow morning. Thanks, Jerry!
    is that an SBT wear ring?
    if so do not go back with it, they are junk.
    also that does look like a bad bearing like Jerry said.

  8. #8
    Bob 1tommygunner1927's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    6,344
    +1
    965
    Quote Originally Posted by ultramaxracing05 View Post
    is that an SBT wear ring?
    if so do not go back with it, they are junk.
    also that does look like a bad bearing like Jerry said.
    No, it is not an SBT wear ring. It's an OEM wear ring from Jerry's oem store.

    Gonna handle this in the morning. Thanks guys!

  9. #9
    richrxp's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Netherlands
    Posts
    949
    +1
    1
    I had the same problems as you.
    You must not start your engine out of the water ,with the new wearring.
    The first start must be in the water.
    Read my thread ,i did all kind of things and nothing helped,but now i'm fine for more then 40 hrs since.

    http://www.greenhulk.net/forums/show...light=wearring

  10. #10
    Bob 1tommygunner1927's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    6,344
    +1
    965
    Quote Originally Posted by richrxp View Post
    I had the same problems as you.
    You must not start your engine out of the water ,with the new wearring.
    The first start must be in the water.
    Read my thread ,i did all kind of things and nothing helped,but now i'm fine for more then 40 hrs since.

    http://www.greenhulk.net/forums/show...light=wearring
    Thanks for the heads up....I started the ski in the water after replacing the wear ring. I'm having the pump serviced now....new bearing and seals.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 12
    Last Post: 08-12-2016, 09:23 PM
  2. Not the wear ring or impellor.
    By RedRyderRXP in forum 4-Tec Performance
    Replies: 8
    Last Post: 08-10-2006, 06:58 PM
  3. If not the wear ring...what can it be...?
    By GeoRXT in forum 4-Tec Performance
    Replies: 4
    Last Post: 08-06-2006, 10:14 PM
  4. The Wear ring of death!?
    By mickey78 in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 06-08-2006, 09:19 PM
  5. Flipping the wear ring!
    By Phil in forum 4-Tec Performance
    Replies: 10
    Last Post: 08-16-2005, 04:26 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •