Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 30
  1. #1

    09 FZR-Rough Idle

    This thing sounds like crap. The Oil Light flashes and I get a warning light and it dies on its own. My VIPEC says nothing that i can see and my oil is full.

    This happened right at the end of a race. I passed the finish line, let off the throttle and it died. It did not seem like it was running strange at all before that.

    Any ideas on what it could be? This is a stock class boat.


  2. #2
    abracadabra's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wellington, FL United States of America
    Posts
    2,046
    +1
    180
    I had this very same problem happen to me too. In my case it turned out to be the bilge pump fuse. As a safety measure Yamaha has the bilge pump, injectors and fuel pump on the same fuse so no boat will run with out a working bilge pump. In my case I left the bilge pump disconnected. Good luck and take care, Julio...

  3. #3
    Oh good....so you can sink with no hope of making it to shore at all. Good idea.

    I will check that...thanks.

  4. #4
    abracadabra's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wellington, FL United States of America
    Posts
    2,046
    +1
    180
    Quote Originally Posted by GPRsmartarse View Post
    Oh good....so you can sink with no hope of making it to shore at all. Good idea.

    I will check that...thanks.
    I know man!!! Let me know how you do. Take care, Julio...

  5. #5
    Still no luck with this. I changed plugs and oil with no luck. All the fuses are good. I have had Riva work with my VIPEC with no luck. I check compression and all 4 cylinders are between 95 and 105 PSI I put the stock ECU back on and it still runs rough.

    Anybody else got any ideas? I am at a loss.

  6. #6
    SHOBiz's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Wylie, Texas
    Posts
    3,577
    Start testing sensors per the service manual?

  7. #7
    it will start and run but the longer i let it idle it slowly gets worse and it will eventually die. It does a strange surging at idle and when i give it gas it revs but it just doesn't sounds right. Almost like it is missing. I thought maybe it was my oil pressure sensor but I get zero faults. Riva was able to mess with it a bit to get the oil light and alarm to stop flashing but it still runs like crap.

  8. #8
    check fuel pressure...

  9. #9
    YoYamma's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Central Florida
    Posts
    21,570
    +1
    4,790
    Quote Originally Posted by GPRsmartarse View Post
    This thing sounds like crap. The Oil Light flashes and I get a warning light and it dies on its own. My VIPEC says nothing that i can see and my oil is full.

    This happened right at the end of a race. I passed the finish line, let off the throttle and it died. It did not seem like it was running strange at all before that.

    Any ideas on what it could be? This is a stock class boat.
    Could it be related to an oil pump maybe going bad, just a thought.

    Also wondering if it could be a faulty SD Switch...

    Slant Detection Switch: Electronic switch stops engine and oil pumps immediately if watercraft becomes overturned, protecting motor from unwanted water ingestion.
    http://www.yamaha-motor.com/waverunn.../features.aspx

  10. #10
    YoYamma's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Central Florida
    Posts
    21,570
    +1
    4,790
    Quote Originally Posted by abracadabra View Post
    I had this very same problem happen to me too. In my case it turned out to be the bilge pump fuse. As a safety measure Yamaha has the bilge pump, injectors and fuel pump on the same fuse so no boat will run with out a working bilge pump. In my case I left the bilge pump disconnected. Good luck and take care, Julio...
    Very good info Julio, I didn't know this.

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 2011 FZR rough idle and warning beep
    By Jagsare1 in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 15
    Last Post: 10-27-2016, 02:57 AM
  2. 09 FX SHO rough idle and stalls.
    By chrism in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 7
    Last Post: 07-18-2016, 09:16 PM
  3. 94 650 xp rough idle and flat spots
    By hotrod_sxty8 in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 8
    Last Post: 05-20-2007, 11:27 AM
  4. Low Rpm and Rough Idle
    By njgprider in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 1
    Last Post: 10-05-2006, 09:02 PM
  5. rough idle
    By Snoman in forum 4-Tec Performance
    Replies: 10
    Last Post: 07-11-2006, 01:33 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •