Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 22
  1. #1

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Australia
    Posts
    240
    +1
    1

    issues after modifying my fx sho

    Hi everyone

    I have an 09 FX SHO with the following mods:

    Intake sleeve
    Riva Exhaust with standard waterbox
    Low boost supercharger wheel from Gary Watson's
    Skat Trak 13/24 jet impeller
    Intercooler Cooling kit
    R&D Intake grate

    I took the pwc out for a ride and it started to miss slightly and after using the pwc for about 2 hours I checked the spark plugs and they started to look a little bit scary...check out the attached picture. I then put the standard supercharer wheel back on and still getting the same issues (not as bad) but still a lot of build up of residue. The engine also stalled a couple of times when letting go of the throttle and coming to a stop.

    Does anyone know what I have done to cause this issue?

    regards,

    OZFXSHO
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	09FXSHO plug issues.jpg 
Views:	106 
Size:	232.8 KB 
ID:	229937  


  2. #2
    SHOBiz's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Wylie, Texas
    Posts
    3,577
    Hot and lean? Check all of the hoses in your entire intake path


    overadvanced ignition timing
    intake manifold vacuum leaks
    sticking intake or exhaust valves

  3. #3
    hitman's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Ft. Lauderdale, FL
    Posts
    4,328
    +1
    12
    There's nothing earth shattering in that setup, so my first question is, what are you using for a tune? Reflash? Motec? Vipec?

  4. #4

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Australia
    Posts
    240
    +1
    1
    Hi

    To SHOBiz and hitman:

    It does sound like it could be Hot and Lean. I will check all the hoses in the entire intake path.

    I haven't changed the ignition timing.

    I wonder if when I removed the intake manifold if I didn't fit it back properly and a possible leak has occured?

    How can I test for sticking intake or exhaust valves?

    The tune is standard, no reflash, no Motec, no Vipec.

    The pwc ran perfectly before I started the modifications list so I am assuming the intake and exhaust valves are working ok.

    I am happy to hear any other possible suggestions or any further suggestions from SHOBiz and/or hitman.

    regards,

    OZFXSHO

  5. #5
    Vern's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Grand Haven, MI
    Posts
    3,594
    +1
    128
    What is the residue? The pic is not good, hard to tell, but if it is not aluminum specks (looks more like white crystals), it is more likely some additive in the gas, or possibly a water leak ...

  6. #6
    oldskoolmc's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Homer Glen, IL
    Posts
    99
    Quote Originally Posted by OZFXSHO View Post
    Hi

    I haven't changed the ignition timing.

    How can I test for sticking intake or exhaust valves?

    1) Your engine is lean.

    2) Leak down test to test for sticking intake or exhaust.

    Looks to me like you need to add fuel to the setup. Get a A/F reading, that's the only true way to tell what's going on.

  7. #7
    305coco's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    cape coral, florida USA
    Posts
    2,363
    +1
    55
    i dont see how your adding more fuel in your mod list? i asume your using the E-TECH SS wheel?
    you need to use a fuel pressure regulator or a powershot with this setup to add additional fuel to the engine since you increased the boost pressure. well... you nedded... if you screwed up your engine by leaning it out with the bigger wheel its not going to get any better by putting the stock wheel back in.

  8. #8
    coldspace's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    438
    I ran this exact same setup up for 2 hrs with stock ECU, ski ran bad on the stock boost limiter and rpm limiter, when I plugged the motec fixed all that. I don't kow what your issue is but hope you sort it out mate.

  9. #9
    hitman's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Ft. Lauderdale, FL
    Posts
    4,328
    +1
    12
    Quote Originally Posted by 305coco View Post
    i dont see how your adding more fuel in your mod list? i asume your using the E-TECH SS wheel?
    you need to use a fuel pressure regulator or a powershot with this setup to add additional fuel to the engine since you increased the boost pressure. well... you nedded... if you screwed up your engine by leaning it out with the bigger wheel its not going to get any better by putting the stock wheel back in.
    +1

    You can't add all those parts and not add FUEL. I really hope the engine is OK. I can't tell what is going on with the plug because the picture is too out of focus.

    You may need to do a compression check and leak-down test to find out if the engine is damaged. If you aren't familiar with those tests I strongly suggest you take the ski to professional or dealer.

  10. #10

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Australia
    Posts
    240
    +1
    1
    Hi

    The residue is definetly white crystals.

    I will test for sticking intake or exhaust valves.

    I will do a compression check.

    After reading all the above posts it seems I must add extra fuel.

    Thanks to everyone for their replies. I have a very busy weekend with my pwc.

    regards,

    OZFXSHO

    I will get an a/f reading.

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Athena ECU gets my FX SHO to [email protected]!
    By yamahamiamiski in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 76
    Last Post: 02-20-2013, 01:51 PM
  2. Leo's Pump Wedge puts my FX SHO with stock ECU/Injectors/hull over 80!
    By yamahamiamiski in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 34
    Last Post: 12-04-2012, 04:06 PM
  3. Installed Solas 15/22(repitched to 15/26) prop on my FX SHO and wow!
    By yamahamiamiski in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 8
    Last Post: 10-19-2012, 10:18 PM
  4. need help with my fx sho
    By jusloungin in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 5
    Last Post: 04-27-2010, 07:31 PM
  5. Skegs on my FX SHO! GPS 1.85 MPH+
    By PixxByTango in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 16
    Last Post: 08-28-2009, 08:20 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •