Results 1 to 4 of 4

Thread: Prop Question

  1. #1
    use2vtec's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Chesapeake Beach, MD
    Posts
    341

    Prop Question

    Last night I swapped out my stock prop for a 15/22. I did not check to see how free the stock prop spun in the pump, but how free should it spin? With my new one in there I can move it with my hand but as soon as I take remove my hand the prop stops. Does this sound normal or should the prop keep spinning freely for a few seconds after I spin it? My ski only has 17 hours on it and everything looked great inside the pump. I am just wondering if I possibly over tightened the allen for the prop, or my pump bearings may be going south. Thanks everyone.


  2. #2
    A smart admits!A wicked excuses!An idiot insists! mitsakosgt's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    GREECE ATHENS , NAXOS
    Posts
    2,691
    +1
    40
    Solas props are little bigger than stocks,so thats why it does not spin freely!
    You will be fine!

  3. #3
    use2vtec's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Chesapeake Beach, MD
    Posts
    341
    Quote Originally Posted by mitsakosgt View Post
    Solas props are little bigger than stocks,so thats why it does not spin freely!
    You will be fine!
    Thanks!! I didnt even think of that, it took me a few minutes to get it lined up perfectly so it would slide in there. Definitely a tight fit.

  4. #4
    Having Fun jp1300r's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Florida
    Posts
    5,334
    +1
    261
    Did you torque the impeller to 92-95ftlbs? They don't free spin. They spin a hair better with oil in the pump, but not much. Make sure you either start the ski in the water the first time or spray some SD lube inside the pump. You may toast the wear ring, if you don't.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. solas prop question
    By Top banana in forum 4-Tec Performance
    Replies: 0
    Last Post: 09-27-2006, 12:12 AM
  2. RXT prop questions
    By Mark S in forum 4-Tec Performance
    Replies: 12
    Last Post: 09-23-2006, 09:35 AM
  3. Procedure to initialize RR ECU and Prop question
    By bankyf in forum 4-Tec Performance
    Replies: 8
    Last Post: 05-26-2006, 05:16 PM
  4. Wear ring & prop question
    By Carlos Miami RXP in forum 4-Tec Performance
    Replies: 11
    Last Post: 03-21-2006, 11:55 PM
  5. Fins Damaged Ahead of Prop Question
    By Sirhc7897 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 14
    Last Post: 02-22-2006, 11:12 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •