Results 1 to 5 of 5
  1. #1

    Starter turns on 951 engine. But does not engage and turn over engine

    This would be my first time posting here, but i use this website alot to find information using peoples past posts. But this time ive been stumped.
    I own a 2002 GTX with a 951 engine
    The last time i took out my jetski it ran fine ( last season) then the battery died, i did not want to buy a new one for last the few weeks of summer. Anyway, everythign was fine before that. Now i got a new battery and it does not engage on the motor. It turns, i know cause it makes an electric motor.
    I want to know amybe what my issue could be here? im lost and want to get on the water like everyone else.
    If someone could help me identify where i could even find the starter on a 951 2002 GTX
    Thanks in advance!


  2. #2
    RumRunnerRon's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Portland, Oregon
    Posts
    462
    Bad bendix gear. Starter spins like a wild banshee but doesn't engage. You'll know more when you pull the starter and do a proper visual inspection. That's just my two cents.

  3. #3
    Quote Originally Posted by RumRunnerRon View Post
    Bad bendix gear. Starter spins like a wild banshee but doesn't engage. You'll know more when you pull the starter and do a proper visual inspection. That's just my two cents.
    this starters a real pain in the ass to get too, any tips when remvoing it?

  4. #4
    Ok so i got the starter off, its working fine. Once again the starter still will not engage and turn over engine. Now its coming down somewhere to the gear case, anybody know of a system that works off this? Im not exactly sure of where to start now

  5. #5
    flyin' the friendly skies airbornexp's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Mahomet, Il. USA
    Posts
    6,004
    +1
    163
    your best bet is to pull the motor and take the front cover off the motor. inside where the starter goes in there is a bendix. its a gear system that engages the flywheel. that is what your problem is.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 2002 Polaris Virage i - Starter spins but does not engage
    By mcm_miller in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 07-02-2012, 01:35 PM
  2. 95 SPI Cranks but does not run
    By ppezzolla in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 5
    Last Post: 06-11-2009, 02:45 PM
  3. Gp1300r tick over but does not fire up. PLEASE anyone help me!
    By Waverider1300 in forum Yamaha How To & FAQs
    Replies: 16
    Last Post: 04-21-2009, 11:07 PM
  4. 1996 SLT 780 Turns Over But Does Not Run
    By gchanspike in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 7
    Last Post: 06-22-2008, 04:57 PM
  5. Loc-tite on 951 engine
    By carbuff91 in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 11
    Last Post: 04-16-2007, 01:10 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •