Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1

    Please help is this normal or do I have an issue?

    I just bought this(98' GSX Limited) and I've never owned one so sorry for the questions.

    -idle is set at 1200 so it seams to idle a touch rough but if i gas it to like 1400 is totally smooth. should I raise the Idle?

    -Its seeing about 6900-6950rpm at max throttle now, is this about right?

    -lastly, it accelerated smooth and on plane it very smooth but when I let off the throttle to stop it seams like there is a prop rattle or something on decel, is this normal?

    thank you


  2. #2
    canuck's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    The wet left coast.
    Posts
    1,092
    +1
    108
    What model and engine ?

  3. #3
    Sorry is a 98' GSX limited which is the 951 motor

  4. #4
    If i knew,...I wouldn't ask sea-one's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Dallas/Waxahachie
    Posts
    2,340
    +1
    109
    The "Limited" term are always 130hp 951cc . Out of water idle should be 3K +/- and in water should be 1500 +/-. The rpm's seem right? but absolutely check the impeller edges under it with a flash light and that also could be the noise from something there too.Also check the motor mounts and get back with us.The guys on here are pretty sharp...

  5. #5
    Cool, so max rpm seams good.

    But the rattle isnt normal? How do I check the impeller? what do I look for?

    also you say check the motor mounts? they loosen over time?

    If it makes a difference the boat has roughly 82 hours on it now

  6. #6
    so all the motor mounts are tight. took a look at the impeller and it doesn't look too bad at all. I mean it has a couple tiny nicks in it but nothing bad. the impellar fits nice and tight in the wear ring as well no big gaps or anything.

  7. #7
    RumRunnerRon's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Portland, Oregon
    Posts
    462
    If you are pretty sure it sounds like the pump rattling. Pull the pump cone and inspect the anti rattle pusher. Maybe it's damaged or wore out. Other wise my other thought is that
    crank bearings can make noise on decel. If you know anyone who knows anything about skis you may want to get an opinion on what it sounds like to them. Anyway, just my two cents.

  8. #8
    RumRunnerRon's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Portland, Oregon
    Posts
    462
    If you are pretty sure it sounds like the pump rattling. Pull the pump cone and inspect the anti rattle pusher. Maybe it's damaged or wore out. Other wise my other thought is that
    crank bearings can make noise on decel. If you know anyone who knows anything about skis you may want to get an opinion on what it sounds like to them. Anyway, just my two cents.

  9. #9
    Its not the crankshaft. The impeller has some rotating play in it like the prop is loose on the shaft being iether worn splines or worn spines on the prop. is this comon? there is no in and out play at all just rotating play of like maybe a 1/4 inch or so.

  10. #10
    canuck's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    The wet left coast.
    Posts
    1,092
    +1
    108
    Sounds like the pump bearings are shot.

    Pull the pump then remove the impeller and pump shaft and see what things look like.

    While you have the pump off check the rubber bumpers on each end of the driveshaft, if they look squished replace them.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. please help name this plug or what goes to it.
    By DR2006RXP in forum MSX/Matrix
    Replies: 7
    Last Post: 07-18-2014, 03:05 PM
  2. Running issue, is this normal or not?
    By fitnessguy in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 0
    Last Post: 07-02-2011, 01:33 PM
  3. Is this normal or a problem ?
    By hiluxal in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 7
    Last Post: 06-05-2011, 12:50 AM
  4. HELP Is this a std bore piston or not
    By problown89gt in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 06-13-2009, 09:19 AM
  5. is this normal? or sc slipping? rxt-x
    By Pooper_Scooper in forum 4-Tec Performance
    Replies: 6
    Last Post: 02-28-2009, 09:47 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •