Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 27
  1. #1

    Join Date
    May 2009
    Location
    central jersey
    Posts
    25

    5 hours on motor, what happened?

    So i have a 2002 gp1200r. put an sbt top end and crank in last fall. had even compression of about 130 psi in all cylinders this morning. premix yamalube 40:1. carbs were rebuilt and everything. this ski is bone stock except for the d plate and chip and pv clips. was riding today for about an hour no problems then around half throttle the ski stalled. got it started again and revved up for a few seconds smooth then stalled again. then ran rough and i killed it. ripped head off and this is what i found in the middle cylinder. thoughts? pieces of ring everywhere i was thinking it got caught.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	2011-07-15_18-26-18_522.jpg 
Views:	123 
Size:	99.1 KB 
ID:	245747   Click image for larger version. 

Name:	2011-07-15_18-25-41_38.jpg 
Views:	235 
Size:	137.8 KB 
ID:	245746   Click image for larger version. 

Name:	2011-07-15_18-25-56_124.jpg 
Views:	93 
Size:	133.2 KB 
ID:	245745   Click image for larger version. 

Name:	2011-07-15_18-26-36_436.jpg 
Views:	103 
Size:	92.4 KB 
ID:	245744   Click image for larger version. 

Name:	2011-07-15_18-30-36_582.jpg 
Views:	87 
Size:	107.0 KB 
ID:	245743   Click image for larger version. 

Name:	2011-07-15_18-26-04_631.jpg 
Views:	103 
Size:	92.0 KB 
ID:	245742  

    Click image for larger version. 

Name:	2011-07-15_18-26-25_842.jpg 
Views:	76 
Size:	77.5 KB 
ID:	245741  


  2. #2
    icky002's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    nj
    Posts
    151
    Engine was pressure tested after assembly?

  3. #3
    Paul2005GPR's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Northern Illinois
    Posts
    704
    +1
    42
    SBT is known for not enough chamfer on their sleeve ports....A ring prob hooked and tore itself appart...

  4. #4

    Join Date
    May 2009
    Location
    central jersey
    Posts
    25
    Yeah leak down test checked out fine. Yeah I called them and said it wasn't chamfered worth a crap and they said it'd be fine..ha

  5. #5
    THE PLATE MAN JIM'S PERFORMANCE's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    6,194
    +1
    536
    check the crank looks like the rod came apart.

  6. #6

    Join Date
    May 2009
    Location
    central jersey
    Posts
    25
    crank looks alright and no bearings came apart. sbt is saying it was a lean seizure first then the ring caught so they won't do anything about it. Do you agree with them? and after 5 hours you can already see slap wear on the rear piston.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	2011-07-19_19-37-02_691.jpg 
Views:	69 
Size:	61.8 KB 
ID:	246884   Click image for larger version. 

Name:	2011-07-17_23-08-44_615.jpg 
Views:	76 
Size:	81.7 KB 
ID:	246885   Click image for larger version. 

Name:	2011-07-17_23-08-14_825.jpg 
Views:	81 
Size:	63.1 KB 
ID:	246886   Click image for larger version. 

Name:	2011-07-17_23-07-43_262.jpg 
Views:	76 
Size:	56.4 KB 
ID:	246887  

  7. #7
    Yamaha artisan Cutlass's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Madison, WI, USA
    Posts
    2,500
    +1
    55
    looks like a lean melt down to me. But I'm no expert

  8. #8
    smacota1's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    South of Mason Dixon
    Posts
    1,162
    +1
    36
    Quote Originally Posted by Nicknasty22 View Post
    crank looks alright and no bearings came apart. sbt is saying it was a lean seizure first then the ring caught so they won't do anything about it. Do you agree with them? and after 5 hours you can already see slap wear on the rear piston.
    You need to remove the crank to check the bearings, looks like the crank spit side bearing pieces (not rod) up through the ports. As long as the crank is supported in the case, it wont show the outer bearing support problem because the other good bearings help hide the problem.

    Ask me how I know.........

  9. #9

    Join Date
    May 2009
    Location
    central jersey
    Posts
    25
    Yeah I might as well split the cases at this point but it mainly looked like ring chunks to me. I just don't think it's a lean seizure because of the coloring of the piston top and sides and the plug is black all along the porcelain and lower threads. It was running fine with no lean hesitation or anything. Just trying to figure out what caused it. Was thinking maybe ring end gap was off.

  10. #10
    Im not supprised they won't warranty it.

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Yamaha XL800 engine ran away on me...what happened???
    By Jeravelli in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 7
    Last Post: 08-15-2013, 07:34 AM
  2. FS Parting out MSX 110 - Freshwater- 32 Hours on Motor
    By nightrider05 in forum Polaris Classifieds
    Replies: 3
    Last Post: 12-20-2009, 05:59 PM
  3. 04 RXP Riva Stage 3. Less than 10 hours on motor.
    By Therock in forum Sea Doo 4Tec Skis
    Replies: 3
    Last Post: 09-18-2008, 08:23 AM
  4. An 08 SC with over 100 hours and here's what happen...
    By Shibby1485 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 60
    Last Post: 08-01-2008, 04:17 PM
  5. How many hours on your 951 DI motor?
    By pe4me in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 25
    Last Post: 07-30-2008, 04:59 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •