Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 16
  1. #1
    tweeder's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Kitimat B.C.
    Posts
    188

    I thinks me got the wrong impeller

    I thinks me got the wrong impeller My stocker was a 5131035 and was told that a 15-18 would be a good replacement. Finally after a year i'm getting around to doing the extended pump and changing the impeller. I went to put it back together after a new stator pump, bearings and seals, the new impeller won't fit. It threads on fine but down at the bottom where it seats is too small. My stocker is 2.7" inside which goes over the housing of the seals. THe new one is 2.2" which sits right on the housing, binding it tight. Can I add some stainless washers to shim it? The wifes gonna kill me if I gotta spend a couple hundred more right now.


  2. #2
    She likes the bike. But the ski gets her wet!!!! xlint89's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Cleveland OH
    Posts
    17,330
    +1
    31
    15/18 is not a common impeller size for a 148mm pump.

    What did you get? Part number please,

    But to answer your Q, yes you can shim it. Get it as close as possible without it touching if you can.

  3. #3
    tweeder's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Kitimat B.C.
    Posts
    188
    Quote Originally Posted by xlint89 View Post
    15/18 is not a common impeller size for a 148mm pump.

    What did you get? Part number please,

    But to answer your Q, yes you can shim it. Get it as close as possible without it touching if you can.
    Not sure of the part#, bought it off ebay with a search of polaris impeller and looked for the pitch I wanted.

  4. #4
    She likes the bike. But the ski gets her wet!!!! xlint89's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Cleveland OH
    Posts
    17,330
    +1
    31
    How about a pic?

    I have a funny feeling you bought a 146mm impeller and am trying to install it on the 148mm pump.

  5. #5
    Banned User
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Milwaukee WI
    Posts
    16,708
    +1
    1,324
    Quote Originally Posted by xlint89 View Post
    How about a pic?

    I have a funny feeling you bought a 146mm impeller and am trying to install it on the 148mm pump.
    That was my first thought as well. Weren't all the 146mm impellers 3 blade?

  6. #6

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Homer Glen Il.
    Posts
    8,704
    +1
    109
    is this a Solas impeller ???

  7. #7
    1FASTXC's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Wisconsin
    Posts
    412
    +1
    2
    I bought a Solas XII impeller off e-bay that was like that. I turned down the diameter on the stator so the hub would fit over the top of it and then ground(ported) on the stator to make the water flow decent from the hub into the stator. It's been working fine like that for me.

  8. #8
    She likes the bike. But the ski gets her wet!!!! xlint89's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Cleveland OH
    Posts
    17,330
    +1
    31
    Quote Originally Posted by BryanP View Post
    That was my first thought as well. Weren't all the 146mm impellers 3 blade?
    Yes.

    But so are most impellers. There are only a limited number of 4 blades. Polaris OEM

  9. #9
    tweeder's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Kitimat B.C.
    Posts
    188
    Yeah the stocker is a 4 blade and this one is a 3. I put the new wear ring over to see if it would fit, and there seems to be a larger gap than the worn out one. Which might explain the 2 mm difference. THe gap in the wear ring looks to be about 50 thou.
    Click image for larger version. 

Name:	DSC01734.jpg 
Views:	29 
Size:	93.5 KB 
ID:	246915Click image for larger version. 

Name:	DSC01732.jpg 
Views:	31 
Size:	87.8 KB 
ID:	246916Click image for larger version. 

Name:	DSC01733.jpg 
Views:	27 
Size:	90.8 KB 
ID:	246917

  10. #10
    casey67's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Lemont,IL
    Posts
    2,571
    +1
    35
    Yep, That's the 146mm impeller.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. I dont think he got the Fuel line Memo
    By sea-one in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 06-28-2013, 08:32 PM
  2. I Think I Got The Bug Contageous Isn't It?
    By rmk82nd in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 05-21-2011, 05:48 PM
  3. just got the gpr help me out on little things i need :)
    By mikeymike in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 4
    Last Post: 04-17-2010, 07:52 AM
  4. Got the impeller back from Impros
    By 97GPSLEEPER in forum Yamaha Old School Skis
    Replies: 34
    Last Post: 10-12-2009, 04:13 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •