Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    lets race.... mikeFZR's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    MA
    Posts
    4,132
    +1
    205

    Exclamation Check your bilge pump

    I was cleaning my 2007 FX HO and there was some junk under the bilge pump so I decided to unstrap it and remove the strainer. The plastic strainer had some muck/ debris in it but the internal metal strainer was fully clogged with this black muck. I was honestly surprised the bilge pump even ran with how clogged it was. This could have been a major safety issue had it gotten any worse. Take a few minutes today to check your skis guys.


  2. #2
    Addicted Member 5001craig's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Northeast Indiana
    Posts
    2,924
    +1
    11
    Great tip Mike.

    I don't normally do a pre-ride inspection like I should. With that said, I took my 10 yr old daughter for a ride the other day and after about 40 min of riding we jumped in the water to cool off. While I was in the water I started looking at the pump area and just about shit myself when I realized I was missing one of the upper pump support bracket bolts and the other one was slightly loose. Only thing I can think is I didn't tighten them last time I assembled my pump.

    Don't mean to hijack your thread but thought I'd post another Check Your...(insert part name here).

  3. #3
    lets race.... mikeFZR's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    MA
    Posts
    4,132
    +1
    205
    Good info Craig. Glad you caught the loose bolts before anything bad happened.

    I always do pre and post ride inspection of everything. Pump, intake, rideplate, wiring harness, steering, trim, filter, exhaust, and hoses. Takes about 3 minutes and it's a good habit to get into.

  4. #4
    Looped's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    So Cal
    Posts
    262
    I havent checked my bilge pump in about a year. Thanks for the reminder.
    Well for that matter, i was headed to Havasu from Los Angeles a couple weeks ago and noticed my trailer seemed to pull a little more than usual. Stopped at the Wally Mart in Barstow for supplies and I always walk the trailer before I take off. Found the nut under the ball had about one thread left.. Of course I brought everything but a wrench that big.. Ran back into Wally's and they actually had a trailer Ball Wrench! Wife was nervous for the next three days... Could have been an absolute horror story.

    Sorry as well to jack the thread... Good tip though . Ill start checking the pump area too before I launch too now.

    Thanks for the tip.

  5. #5
    Crewdawg's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Lex, SC
    Posts
    136

    Bilge

    Quote Originally Posted by Looped View Post
    I havent checked my bilge pump in about a year. Thanks for the reminder.
    Well for that matter, i was headed to Havasu from Los Angeles a couple weeks ago and noticed my trailer seemed to pull a little more than usual. Stopped at the Wally Mart in Barstow for supplies and I always walk the trailer before I take off. Found the nut under the ball had about one thread left.. Of course I brought everything but a wrench that big.. Ran back into Wally's and they actually had a trailer Ball Wrench! Wife was nervous for the next three days... Could have been an absolute horror story.

    Sorry as well to jack the thread... Good tip though . Ill start checking the pump area too before I launch too now.

    Thanks for the tip.

    DITTO...haven't check my Bilge in 4 yrs and here's what I found...

    I wash out engine bay and dry vac after each ride so not too bad I guess.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	trap.jpg 
Views:	31 
Size:	58.6 KB 
ID:	250069   Click image for larger version. 

Name:	1.jpg 
Views:	34 
Size:	46.5 KB 
ID:	250068  

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Friendly Reminder, check your _oil_ pump bolts and use Loctite
    By savageman69 in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 07-11-2016, 07:45 PM
  2. Check your pump tunnels ...
    By Vern in forum 4-Tec Performance
    Replies: 18
    Last Post: 09-02-2008, 09:24 PM
  3. Where are you mounting your bilge pumps???
    By RXP-REX in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 17
    Last Post: 08-05-2008, 04:20 AM
  4. OEM BILGE PUMP WITH ONE WAY CHECK VALVE
    By ABBOTT in forum Yamaha How To & FAQs
    Replies: 4
    Last Post: 01-20-2006, 01:05 AM
  5. For those of you looking to put a bilge pump in your Ski....
    By Jeff C in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 06-22-2005, 12:22 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •