Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    wes35's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Chicago IL
    Posts
    150
    +1
    15

    951 engine died. Frozen/locked after 60sec ride. Pistons look OK, can't turn shaft.

    Sea-doo RX carbureted version of the 951. Any ideas?
    The ski belongs to a friend but I did witness the short ride. Starter just clicks, shaft stuck, won't budge when tried to turn by hand. We took the spark plugs and the rave valves out, the way it stopped I can see the sides of both of the pistons with rings visible on the front one. Everything looks perfect, spark plugs look good too (just normal not gray at all, had only 1hr on them)
    The ski itself has around 190hrs, It was purchased as used two seasons ago, the way it looks engine bolts were not touched before except for the front flywheel cover.

    I have no experience with the 951 engines as I never owned one. Any ideas what could lock the crankshaft like that? Judging by the sides of the pistons is not seized at all. Should we take the flywheel cover off check there before the whole engine goes out? The pump seems to be OK as grabbing by the shaft alone not by PTO shows very small play. Trying to turn by the PTO in either direction but zero movement, stuck badly


  2. #2
    make sure there isnt somthing jammed in the pump... before tearing into the engine

  3. #3
    wes35's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Chicago IL
    Posts
    150
    +1
    15
    I will double check but pump looks OK, it even seems to have small play when trying to turn it by hand (not much, just as much as the splines on the shaft/PTO allow it to move. The PTO itself different story no movement of any kind

    Hope the bottom end didn't fell apart...

  4. #4
    big john's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Cocoa Beach, Florida, United States
    Posts
    3,395
    +1
    598
    bearing failed, happened to mine as well...... was running about thirty seconds and locked up tight....

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Please help engine locked after pulling reverse at speed
    By jus in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 07-01-2014, 07:20 AM
  2. What to use to Clean your Engine after ocean Ride..
    By guille in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 14
    Last Post: 03-15-2009, 07:37 PM
  3. engine temp 200 degress after easy ride
    By born riding in forum Kawasaki PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 9
    Last Post: 06-12-2008, 01:37 PM
  4. cleaning engine after salt riding
    By C Doo in forum 4-Tec Performance
    Replies: 12
    Last Post: 09-23-2007, 11:43 AM
  5. Impressions after First Ride today
    By 1 FAST VE in forum 4-Tec Performance
    Replies: 3
    Last Post: 06-27-2005, 03:53 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •