Results 1 to 6 of 6
  1. #1

    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    34

    Genesis will not run with the seat on...

    Have a 99 Genesis with carbs.

    A frined borrowed the ski and said that it just started running poorly all of a sudden... would not go over 20 MPH and would not idle. He brought back the ski and I hooked it up on the hose in the driveway (with the seat off) and it ran fine.

    Took it to the river to check it out and sure enough, would not run over 20mph, sounded like it was trying to die and would not idle. Limped back to the dock and pulled off the seat to see if I could see anything and started the ski again and it ran great. Seat back on, would not run, seat back off and it ran great.

    What the hell is going on here? Thanks for any help here.

    Scot


  2. #2
    Carson's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    TX
    Posts
    273
    Quote Originally Posted by sdrake View Post
    Have a 99 Genesis with carbs.

    A frined borrowed the ski and said that it just started running poorly all of a sudden... would not go over 20 MPH and would not idle. He brought back the ski and I hooked it up on the hose in the driveway (with the seat off) and it ran fine.

    Took it to the river to check it out and sure enough, would not run over 20mph, sounded like it was trying to die and would not idle. Limped back to the dock and pulled off the seat to see if I could see anything and started the ski again and it ran great. Seat back on, would not run, seat back off and it ran great.

    What the hell is going on here? Thanks for any help here.

    Scot
    Haha! Holy shoot that is the funniest thing I've heard. I wouldn't know where to start.. Start at the back where it latches

  3. #3
    Connecticut CrazyA's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    CT.
    Posts
    8,134
    +1
    1,050
    When you pull the seat, do you see or smell exhaust fumes? Exhaust leaks can cause what you're describing, but it would need to be massive to kill the motor as soon as you put he seat on....

  4. #4

    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    34
    no real exhaust smell when the seat is pulled...

  5. #5
    I like Boobs. wetwolf's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    The NSA know's that I'm in Spokane, WA
    Posts
    805
    +1
    106
    Sounds like an exhaust leak to me, typical symptoms.

  6. #6

    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    34
    Wetwolf and crazyA, you are right. After a little digging and wrenching I found the problem. A broken bolt on the mufler type contraption that bolts to the exhaust manafold put stress on the rubber flange connecting the two parts together and it is destroyed.Click image for larger version. 

Name:	photo bolt.JPG 
Views:	46 
Size:	99.6 KB 
ID:	250664Click image for larger version. 

Name:	photo.JPG 
Views:	49 
Size:	103.3 KB 
ID:	250665

    Quesiton for the board - where can I get a new rubber gasket???

    thanks guys!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 1200 XLT Engine will not run on high rpm
    By SrqJet in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 3
    Last Post: 07-31-2012, 09:50 PM
  2. 2001 Polaris Genesis oil light motor will not run
    By banker22 in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 1
    Last Post: 02-17-2012, 06:20 PM
  3. Replies: 7
    Last Post: 08-31-2011, 07:27 PM
  4. Replies: 4
    Last Post: 06-12-2011, 08:29 AM
  5. 99 Genesis will not stop running.
    By Chester in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 6
    Last Post: 09-15-2008, 02:14 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •