Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    SLASHER's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Australia, Perth WA
    Posts
    3,263
    +1
    474

    Drive shaft bearing to carbon bush

    Ok i have had it ...

    I have been running a Les Cooke Drive shaft bearing and get about 10-15 hrs of riding before it starts to fail ...Sunk ski twice and over it ...

    Iam running a stage 3 system with XXX SC on a RXP 07...

    I have gone back to the Carbon bush system but only get 5 hrs before bush flogs out ...How can i get the carbon system to last ???

    Every thing is aligned ...


  2. #2
    shrabber's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    5,305
    +1
    376
    check your motor mounts and or drive shaft

  3. #3
    SLASHER's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Australia, Perth WA
    Posts
    3,263
    +1
    474
    All good ....

  4. #4
    MSRXP's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Central MS
    Posts
    5,448
    +1
    7
    Check the front to back alignment. If the engine is not in the proper place, you get failures repeatedly. Top to bottom and side to side could be in line but you are either too far forward or back. I'm betting too far back. Ask Breon, he just had this issue.

  5. #5
    SLASHER's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Australia, Perth WA
    Posts
    3,263
    +1
    474
    Can it be hp related ...More hp = shorter life ?

    Iam going to install a new set up and double check everything ...

  6. #6
    MSRXP's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Central MS
    Posts
    5,448
    +1
    7
    Quote Originally Posted by SLASHER View Post
    Can it be hp related ...More hp = shorter life ?

    Iam going to install a new set up and double check everything ...
    Not necessarily. It's possible, but not likely unless you are turning 450 plus.... JMO!

  7. #7
    SLASHER's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Australia, Perth WA
    Posts
    3,263
    +1
    474
    Got a new Bellow boot coming , i will try to put more tension ....

    450 hp .... i wish ....lol

  8. #8
    HardmanGT's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Rutherfordton, NC
    Posts
    459
    +1
    3
    Quote Originally Posted by SLASHER View Post
    Got a new Bellow boot coming , i will try to put more tension ....

    450 hp .... i wish ....lol
    Some opinions-

    1)You are either out of alignment (side-to-side or up and down) or the engine is set too far back towards the pump. Bad motor mounts will cause the engine to go out of alignment under load, too.

    2) Bad pump bearing. Does your wear ring wear evenly or is it wearing in one spot only?

    3) Bent driveshaft

    4) the little rubber cushion on the PTO side of the driveshaft is not oriented properly and could be laying sideways instead of standing straight up. This will effectively have the driveshaft stick out too far towards the pump which would add extra tension on the bellows and carbon seal

    5) pump shoe is misaligned to the hull. Some have been proven to be way off from the factory.


    You say the carbon ring fails quickly, to me, that says too much tension. If it just leaked a little than I would say you don't have enough tension. Is your bellows boot very difficult to slide back to expose the C clip? A bellow boot will only make thing worse it you already have too much tension

  9. #9
    captain slow Turbo Retro's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Australia - perth
    Posts
    1,679
    +1
    164
    Quote Originally Posted by SLASHER View Post
    Can it be hp related ...More hp = shorter life ?

    Iam going to install a new set up and double check everything ...


    slasher. the purple 90mph RXP that my ski is based on runs a carbon seal and has done for over 50hrs.. so in dont think HP is a factor.. it snapped the driveshaft but so far no issues with the carbon seal after it sunk with an aftermarket one...

    that thing is developing some serious power for a rec riding boat... you spoken to sniper??

  10. #10
    SLASHER's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Australia, Perth WA
    Posts
    3,263
    +1
    474
    Yep Sniper had the same problem, hence why He and Dan went to their own system....

    50hrs ...Dam ...e-mail me his number ....

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. slt750 drive shaft bearings
    By n-mod in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 11
    Last Post: 03-31-2012, 11:34 PM
  2. 2001 900 stx drive shaft bearings leak...ugh PLZHLP
    By dmagsz in forum Kawasaki How To & FAQs
    Replies: 11
    Last Post: 07-21-2011, 11:45 AM
  3. 95 slt 750 drive shaft bearing seal leaking!
    By lockaby32 in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 36
    Last Post: 06-04-2011, 12:08 PM
  4. FS NEW Skat Drive shaft seal to trade for 3 blade?
    By ou812 in forum Sea Doo Classifieds
    Replies: 0
    Last Post: 10-01-2010, 06:36 PM
  5. RR One Piece Drive Shaft Bearing
    By Franko in forum 4-Tec Performance
    Replies: 24
    Last Post: 10-21-2006, 10:55 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •