Results 1 to 6 of 6
  1. #1

    07 FX Cruiser HO won't go over 40mph?

    My 2 friggin AWESOME cruisers have arrived here in Maine from Texas. One is perfect but the other has an issue. When taking off cold it won't accelerate at first, will "catch" and zoom up to about 40mph max. Will stay steady for a couple minutes, then slowly decels back to 10-15mph for a few seconds (20) then back up to 40mph max. Once warmed up, accels. ok, but not over 40 and will decel. after a few. Back at the shop I found a dead spark plug. Just replaced all 4 and will test this weekend. I called the prev. owner who said it did it to him also and the Yama dealer said to just add the Yamalube, said he did and it came out of it. Doubt it? I'm savy on fuel inj. cars and some models with a dead plug will trigger a lean condition due to the unburned fuel running by the oxy. sensor indicating a rich condition causing the ECM to compensate by leaning out the mixture. (huh?) Feels like your running out of gas till the mix is so lean the oxy. sensor will finally signal "more fuel idiot" and the car takes off. Pre-OBDII Mopars will do that. Will Yamaha's, cause that's what it feels like and if not, what say you? I'd also like to download the manual or just buy one so I can bone up on this system. Theory must be about the same? I'd like to fix it myself. Hey, what could possibly go wrong. Thanks.


  2. #2
    maxadrenaline's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    RETIRED !! In Mobile AL or Wherever I Want To Go
    Posts
    1,414
    +1
    137
    All of your ideas and theories sound correct, but it sounds like you are "over thinking" , which is fine. The FXHO's for some reason unknown to me, foul plugs once in a while. Change the plugs, check your flame arrestor/air filter for oil saturation, and please do not over fill the engine oil. Easily done on the MR-1 engines when over filled with oil it will puke oil back out and saturate your flame arrestor and of course restrict air flow.
    There are several knowledgeable guys on the forum with these engines and a few threads on performance tips ranging from engine mods to handling mods. Good info on here.
    Good luck and have fun.
    Chuck

  3. #3
    abracadabra's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wellington, FL United States of America
    Posts
    2,046
    +1
    180
    Unfortunately there is NO oxygen sensor on these motors, however it will do what you are describing when two things are happening:
    #1: Faulty spark plugs.
    #2: Low oil level. The HO-MR1 motor has a dry sump and a low oil switch at the reservoir that will trigger an alarm slowing down the motor and as the sump pump pumps oil into the reservoir the alarm resets and the process starts again.

  4. #4
    agsbill's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Gainesville, Ga.. Lake Lanier ....... 2006 FXHO Cruiser
    Posts
    270
    Julio, (abracadabra)..

    Could the 40 mph max be caused by the ski being in 'leaner mode', in addition to the clogged air filter and bad plugs ??

    Bill

  5. #5
    abracadabra's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wellington, FL United States of America
    Posts
    2,046
    +1
    180
    Absolutely. There are definitely other issues thou...

  6. #6
    powerstroke specialist mikegp's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    2,529
    +1
    190
    Quote Originally Posted by abracadabra View Post
    Unfortunately there is NO oxygen sensor on these motors, however it will do what you are describing when two things are happening:
    #1: Faulty spark plugs.
    #2: Low oil level. The HO-MR1 motor has a dry sump and a low oil switch at the reservoir that will trigger an alarm slowing down the motor and as the sump pump pumps oil into the reservoir the alarm resets and the process starts again.
    bravo ,,,bravo. Fidel cannot imagine what he lost..ahahahaha.well said.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Question from a new owner '07 FX cruiser HO
    By Nick18 in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 8
    Last Post: 05-11-2012, 08:58 PM
  2. 07 FX Cruiser HO... Yay or Nay?
    By leejax01 in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 4
    Last Post: 11-26-2011, 06:24 PM
  3. 2008 VX cruiser rpms won't go over 5,000
    By carms_us in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 4
    Last Post: 06-03-2010, 12:35 PM
  4. 07 GP 1300 or 07 FX Cruiser HO?
    By davids in forum Yamaha Open Discussion
    Replies: 17
    Last Post: 09-27-2008, 09:15 PM
  5. Help Me Decide. 06 FX HO or 07 FX Cruiser HO
    By qdanny in forum Yamaha Open Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 06-10-2008, 08:58 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •