Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 28
  1. #1
    monaroman76's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Whyalla, South Australia
    Posts
    1,979
    +1
    28

    Carbon seal failure :/

    Soooo this would be a follow on from my previous thread...

    What happens when a carbon seal fails at WOT?

    I was travelling along at WOT, 8300ish rpms, when in a flash I lost all power (I was lucky to not come off) the ski started to take on water quickly as I idled towards the river bank. After idling it for a few seconds, I heard a knock, knock, knock, so I killed the engine and swam it another 10m to the bank. Fortunately I was close to the bank, so the ski didn't take on too much water.

    Is this typical of a carbon seal failure? After retrieving the ski from the middle of no where, I drained the water out and fired it up. It appeared to idle fine. I haven't had a chance to investigate further as yet.

    Cheers and merry Christmas!


  2. #2
    hero's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Australia sydney
    Posts
    331
    damn looks like you run into problems one after another...

  3. #3
    monaroman76's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Whyalla, South Australia
    Posts
    1,979
    +1
    28
    Ohhh indeed I do!! As long as my motor is still strong, this is just a minor set back

    It started up and sounded fine when I got it back on the trailer, I'm not sure if the knocking I was hearing was the driveshaft bashing around or what?

    But geez it scared the s**t out of me, I was just peaking up to look at the tacho, when it suddenly felt like someone hit the skids!! I orinally thought I stuffed the pump, until I tried to give it a little gas and she didn't respond, just revved up and made a whining noise. Could have been FAR worse! I normally ride off shore.

  4. #4
    mac_man_luke's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    South Australia
    Posts
    1,262
    +1
    22
    maybe you stripped the splines on the impellor or snapped a drive shaft?

    Sounds worse than just a carbon seal.

  5. #5
    HardmanGT's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Rutherfordton, NC
    Posts
    459
    +1
    3
    Quote Originally Posted by mac_man_luke View Post
    maybe you stripped the splines on the impellor or snapped a drive shaft?

    Sounds worse than just a carbon seal.
    +1

    I would start with pulling the pump and drive shaft.

    The knocking and whining sound like the drive shaft has stripped splines or slipping splines. One thing seems clear, the impeller isn't getting spun via the engine. I remember seeing someone post about the rubber bumper going bad allowing the the shaft to slip out of position and the splines didn't engage any more.

  6. #6
    ADAMBOMB's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Sunrise,Florida
    Posts
    4,723
    +1
    196
    I would still pull the plugs and turn her over. Sounds like your next investment should also be a bilge pump. Yea pull the pump I have a Feeling you will notice your impeller will be loose or backed off the shaft.

  7. #7
    ou812's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Riverside,ca
    Posts
    6,210
    +1
    198
    Your pump bearings might be shot.

  8. #8
    Mod less, ride more! troyheb's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Nederland, Texas
    Posts
    8,725
    +1
    1,267
    Quote Originally Posted by mac_man_luke View Post
    maybe you stripped the splines on the impellor or snapped a drive shaft?

    Sounds worse than just a carbon seal.
    +2

  9. #9
    What's the most common Carbon seal failure?

  10. #10
    HardmanGT's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Rutherfordton, NC
    Posts
    459
    +1
    3
    Quote Originally Posted by Bobman13 View Post
    What's the most common Carbon seal failure?
    Seal fails, takes on water extremely fast and you get very lucky if it doesn't sink right out from under you.

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 2nd Carbon Seal Failure, 2015 RXP-X 260
    By illuzionx in forum 4-Tec Performance
    Replies: 13
    Last Post: 06-21-2016, 04:48 PM
  2. 2011 rxt260 is carbon seal failure causes
    By dmp8810 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 15
    Last Post: 06-11-2014, 07:40 PM
  3. Is this a carbon seal failure?
    By normr in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 8
    Last Post: 09-03-2013, 07:53 AM
  4. carbon seal failure?
    By Don RXP in forum 4-Tec Performance
    Replies: 9
    Last Post: 08-11-2008, 12:08 PM
  5. Carbon seal failure, Possible motor damage.
    By Gforce in forum 4-Tec Performance
    Replies: 3
    Last Post: 08-10-2008, 04:03 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •