Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 35
  1. #1
    nicjak's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Warragul, Downunder
    Posts
    7,794
    +1
    625

    Catastrophic 300x Engine Failures!!!

    list your engine failure if you have had one, or near miss engine failure.
    what went wrong?
    Damage?
    Why?
    Did kawasaki cover it?
    Any Pics?


  2. #2
    Banned User
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    LA/oc
    Posts
    3,911
    +1
    129
    Uh oh something happen ?

  3. #3
    Olomana's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Tahiti, French Polynesia
    Posts
    1,414
    +1
    76
    I think he want more drama, it has been toooooo quieetttt for a while here xD

  4. #4
    nicjak's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Warragul, Downunder
    Posts
    7,794
    +1
    625
    just thought we could consolidate failures to one thread keeping it simple and to the points pointed out without all the bickering and second guessing.

  5. #5
    JET250's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Australia mate fair dinkum.
    Posts
    1,278
    +1
    2
    Quote Originally Posted by nicjak View Post
    without all the bickering and second guessing.
    you dream big my friend.

  6. #6

    Join Date
    Feb 2006
    Location
    EAST COAST
    Posts
    1,168
    +1
    25
    Well!!! 24 hours and not one post (er) with a failure.. i have only heard of 2 or 3 total all were listed on here!!!
    Hey I got an idea if you want to see post on failures and stuff breaking go to the Yamaha section.LOL

  7. #7
    nicjak's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Warragul, Downunder
    Posts
    7,794
    +1
    625
    since no others are willing to post up here it is.

    whilst obtaining some final lambda readings (of which still failed ) i was WOT for 1min, backed off to give way to a ski boat, got back on the gas and the ski hesitated, i slowed the rpms to around 2000rpm for the next 12sec, the ski was still running rough. i cut the gas lifted the seats and couldnt see the motor from blue smoke. first instincts noticed half moon on the rocker cover gasket blown out and filled the hull with oil, also noticed clear tube on airbox full of oil. removed the plugs and they seemed fine to look at. went home and spent the next day 7hrs removing everything to clean the oil mess from the hull and intake. resealed the rocker cover and filled with oil (it pumped out around 4ltrs) and started the motor, it was running rough at idle and breathing heavy. next was remove the plugs again this time noticing no1 was wetter than the rest, performed leakdown and confirmed holed no1.
    looks like detonation caused the hole thus pressurising the c/c blowing out all the oil, (in hind site it was a good thing i backed off when i did as this obviously saved the rest of the motor), the beauty of the motec download showing oil pressure was still ok until i cut the motor. downside the motec was fitted with knock control but for some reason failed to detect and react accordingly.
    i always run the same fuel, tuning has always been the same actually running 3 degrees less timing than we had been before.
    shit happens when we decide to push the boundries. i am currently replacing 4 pistons, rings and a cylinder block as it was also damaged. noticed a few subtle internal improvements and changes from the earlier 250/260.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	06012012406.jpg 
Views:	96 
Size:	124.6 KB 
ID:	261860   Click image for larger version. 

Name:	06012012407.jpg 
Views:	93 
Size:	64.4 KB 
ID:	261861   Click image for larger version. 

Name:	09012012408.jpg 
Views:	105 
Size:	124.9 KB 
ID:	261862   Click image for larger version. 

Name:	09012012409.jpg 
Views:	105 
Size:	105.2 KB 
ID:	261863   Click image for larger version. 

Name:	09012012410.jpg 
Views:	121 
Size:	94.3 KB 
ID:	261864  

  8. #8
    nicjak's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Warragul, Downunder
    Posts
    7,794
    +1
    625
    just some more piston pics.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	09012012411.jpg 
Views:	100 
Size:	131.7 KB 
ID:	261865   Click image for larger version. 

Name:	09012012412.jpg 
Views:	115 
Size:	82.4 KB 
ID:	261866   Click image for larger version. 

Name:	09012012413.jpg 
Views:	103 
Size:	45.6 KB 
ID:	261867   Click image for larger version. 

Name:	09012012414.jpg 
Views:	99 
Size:	57.7 KB 
ID:	261868  

  9. #9
    UltraKvz's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Earth
    Posts
    378
    +1
    23
    That's terrible! I know you'll prob rebuild it better than before. I hope you at least got some good numbers before it happened. Sorry.

  10. #10
    nicjak's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Warragul, Downunder
    Posts
    7,794
    +1
    625
    hey waz notice the different topped pistons, also the headbolts have a crushed type washer of a copper/brass color (very thick and mushroom shaped) water jacket on the block 1/4 the depth of the 250/260, cam gears different markings, bigger chain, valve spring retainers seem alot deeper to hold the shim in place not much of the shim shows above the retainer.

Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 2009 FX SHO Cruiser Catastrophic Engine Failure at 12 Hours
    By gteer in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 33
    Last Post: 01-03-2013, 11:30 PM
  2. Kawasaki 300X engine failure.
    By Olomana in forum Kawasaki PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 284
    Last Post: 12-15-2011, 12:08 PM
  3. 2010 Yamaha FX cruiser SHO catastrophic engine failure @ 14.5 hours!
    By mnemonic in forum Yamaha Open Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 08-26-2010, 09:31 AM
  4. Another Yamaha GP1200R Engine Failure! Help!
    By RetiredWW in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 34
    Last Post: 12-17-2008, 10:59 AM
  5. 2004 VirageI Engine Failure? ~100 Hours
    By grcmptrnrd in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 9
    Last Post: 09-25-2007, 08:15 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •