Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    keit29's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Columbus, OH
    Posts
    170
    +1
    6

    PTO boot oil leak

    I'm finding oil leaking from the PTO boot area on my ski. I am not sure if the bearing failed or if the clamp is not holding tight enough and properly around the boot. This past weekend I managed to lose all of the engine oil into the hull. Has anyone done a how-to or come up with a way to seal the boot to the bearing. I've heard some use rtv silicone and a special clamp, the worm clamp on there now doesn't seem to do the trick. my searches have found this problem seems to happen often, but I didn't see a sure fire solution short of rebuilding the whole thing.


  2. #2
    Bob 1tommygunner1927's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    6,378
    +1
    981
    Check the engine to pump alignment and impeller balance.

  3. #3
    keit29's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Columbus, OH
    Posts
    170
    +1
    6
    Quote Originally Posted by 1tommygunner1927 View Post
    Check the engine to pump alignment and impeller balance.

    Those should both be fine, motor mounts have never been touched and the impeller was just serviced by speed freeks. Wouldn't those cause carbon ring failure and not the pto?

  4. #4
    Bob 1tommygunner1927's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    6,378
    +1
    981
    Not necessarily......check the alignment. When you had the impeller out did you support the driveshaft or did you just let it hang?

  5. #5
    keit29's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Columbus, OH
    Posts
    170
    +1
    6
    I let it hang, didn't know it would need supported...? How do I check the alignment, do I need a special tool?

  6. #6
    race24x's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Fayette, Maine
    Posts
    1,005
    I did the same thing and pulled the worm clamp right off of mine. You are probably in the same boat. Mine leaked out alot of oil too. I put it back on with a new clamp and its been fine since

  7. #7
    keit29's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Columbus, OH
    Posts
    170
    +1
    6
    Quote Originally Posted by race24x View Post
    I did the same thing and pulled the worm clamp right off of mine. You are probably in the same boat. Mine leaked out alot of oil too. I put it back on with a new clamp and its been fine since
    Just a standard worm clamp like the rest for the couplers use?

  8. #8
    race24x's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Fayette, Maine
    Posts
    1,005
    Yes I know they have a special clamp, but a guy on here said this would work great and it has.

  9. #9
    Chris crisistc's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Savannah, GA
    Posts
    295
    +1
    4
    ha ha that sucks<that is why mine is all torn apart right now, doing a complete rebuild just because I dont feel like dealing with 3qts of oil in the hull ever again. I just bought a new driveshaft and all kinds of other goodies. http://www.greenhulk.net/forums/show...=176678&page=4

  10. #10
    keit29's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Columbus, OH
    Posts
    170
    +1
    6
    Quote Originally Posted by crisistc View Post
    ha ha that sucks<that is why mine is all torn apart right now, doing a complete rebuild just because I dont feel like dealing with 3qts of oil in the hull ever again. I just bought a new driveshaft and all kinds of other goodies. http://www.greenhulk.net/forums/show...=176678&page=4
    Yes, I saw your thread. I'd like to think I can fix this without pulling the drive shaft all out and apart. Maybe I'll do what you are in the off season, but right now I want to just try to get the boot to seal and see where that gets me. Did you find any warn parts that seem to be the actual cause?

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Oil leak from engine driveshaft-pto HELP>..
    By Rt-HemiBoY in forum 4-Tec Performance
    Replies: 19
    Last Post: 10-14-2012, 10:39 AM
  2. Oil leak from PTO please opinions
    By Jean-Paul in forum 4-Tec Performance
    Replies: 11
    Last Post: 03-20-2012, 12:11 PM
  3. Oil Leak Near Top of PTO Housing
    By thompsdw in forum 4-Tec Performance
    Replies: 10
    Last Post: 11-26-2011, 03:53 PM
  4. Seadoo rxp PTO Bearing and oil leak
    By kingknine in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 03-05-2011, 11:11 PM
  5. pto oil leak help
    By raul466 in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 06-09-2010, 03:48 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •