Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 24
  1. #1
    ex-upser's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Northern, Ca
    Posts
    48

    speed issues and hessitation on supercharger

    okay i had my 2006 rxp 215 supercharger rebuilt and the vitron seal replaced. since this time my ski has never been the same! when i take off i can only pull 6800 rpms then i can count to ten and it goes up to 7860 to 7940 the boat has 250hrs well really it has 435 but sea do replaced my motor and supercharger at 177 hrs. i have changed the fuel filter and the plugs and the injectors. i pulled the hoses off the sc and i can spin the impeller to left. not tight! i know! so i pulled it out, took it to mechanic and he says every thing is tight and looks good. i put it back in ski and was able to turn a little and then it was like it was tight and i couldn't turn it. this kept going on like it was loosing it's self while it sat there for a min or two. please any help would be great!
    Last edited by ex-upser; 06-07-2012 at 07:03 PM.


  2. #2
    geowelsh's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Knoxville, Tennessee, United States
    Posts
    336
    +1
    1
    Sounds like it was not repaired correctly, did a dealership do it? Take a pic of the washers and post it, what slip did they set it to? Do you have any friends in the area you could swap chargers out with to test it and see if it is a charger issue?

  3. #3
    richrxp's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Netherlands
    Posts
    949
    +1
    1
    Looks like slip is to low on your supercharger clutch.

  4. #4
    ex-upser's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Northern, Ca
    Posts
    48
    what about the wrong shaft put back in & pics to come

  5. #5
    ex-upser's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Northern, Ca
    Posts
    48
    Quote Originally Posted by richrxp View Post
    Looks like slip is to low on your supercharger clutch.
    had slip checked seems to be good. so i did a compression check and it was 125 125 & 128ish? hmm that seems low!

  6. #6
    Blackhawk36's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Maryland, USA
    Posts
    144
    +1
    1
    Not low for a supercharged Ski. They have lower compression so that they can take the pressurized air from the supercharger and not have detonation.

  7. #7
    Eastside Powersports Slow 91's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    River Crew CT
    Posts
    4,248
    +1
    544
    start ski up and get the cylinders warm and recheck, that usually brings compression numbers up.

  8. #8
    suck my wake's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Sugar Grove IL
    Posts
    2,872
    +1
    12
    You shouldnt be able to spin the s/c wheel, if it was fine before the rebuild then It's the s/c. Something is not right with it. You would still get rpms with low compression.....
    Where do you live?

  9. #9
    ex-upser's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Northern, Ca
    Posts
    48
    Quote Originally Posted by suck my wake View Post
    You shouldnt be able to spin the s/c wheel, if it was fine before the rebuild then It's the s/c. Something is not right with it. You would still get rpms with low compression.....
    Where do you live?
    when the drive shaft moves? i was told im just turning the motor and drive shaft its not like i can spin it freely i can turn it & then it gets tight? & im in northern cali.

  10. #10
    suck my wake's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Sugar Grove IL
    Posts
    2,872
    +1
    12
    If while the supercharger is installed, you remove the intake hose and you can spin the impeller easily then the wheel is loose!!! You will not build boost and eventually it will spin out and touch the housing and wipe it out........NOW the the front of the s/c where the wheel is has nothing to do with the slip, it should be torqued to 22 ft/lbs. The slip(opposite the s/c wheel where the gear is) should have been set to or at least be at 106inch/lbs with a factory sea-doo rebuild kit. Did you have any problems with the motor besides alot of hours before you had the s/c rebuilt?? If it ran fine before the rebuild and now it doesn't then its the s/c for sure, your compression won't all of a sudden go bad.......

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Tire size issue and question on double pwc trailer
    By ashnic in forum Towing and Trailers
    Replies: 6
    Last Post: 07-20-2014, 10:39 PM
  2. 2003 4 tec supercharged top speed issues
    By blasterracer in forum 4-Tec Performance
    Replies: 7
    Last Post: 03-24-2013, 06:58 PM
  3. Replies: 4
    Last Post: 07-25-2011, 02:50 PM
  4. Speed issue on RXP-X with mods
    By TundraLu in forum 4-Tec Performance
    Replies: 10
    Last Post: 07-22-2011, 10:10 AM
  5. Top speed and RPM on a 2000 GTX
    By Quad411 in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 14
    Last Post: 09-02-2008, 11:15 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •