Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 31
  1. #1

    Join Date
    Oct 2008
    Location
    New Jersey
    Posts
    37

    2011 VXS runs rough/missing at idle (non throttle) only, "spiky rpm's"

    Good day all,
    My ski has only 22 hrs and is a 2011 VXS, since day one while not using the throttle (through canals/no wake zones) the engine seems to be spiky and pitchy (rpm gauge will fluctuate). It seems to not like to be at no wake/slow speed? it is just annoying to hear this brand new skis engine "missing". This does not happen while running the ski out of water during flushing (only in water under load) and the ski runs great during throttle use while playing. I brought it to my dealer after a few hours use and they said there was nothing wrong but they did not put it in the water. I am bringing it back to the dealer tomorrow, does anyone have any suggestions of what it could be please?


  2. #2
    Brewster's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Cape Cod, Ma.
    Posts
    317
    Quote Originally Posted by tgarris View Post
    Good day all,
    My ski has only 22 hrs and is a 2011 VXS, since day one while not using the throttle (through canals/no wake zones) the engine seems to be spiky and pitchy (rpm gauge will fluctuate). It seems to not like to be at no wake/slow speed? it is just annoying to hear this brand new skis engine "missing". This does not happen while running the ski out of water during flushing (only in water under load) and the ski runs great during throttle use while playing. I brought it to my dealer after a few hours use and they said there was nothing wrong but they did not put it in the water. I am bringing it back to the dealer tomorrow, does anyone have any suggestions of what it could be please?
    I'm having the exact same problem. I have an 2012 FXHO, which is the same engine as your VXS. Since new, when the water it feels like it's going to stall and runs rough. The idle is not smooth and bounce up and down with the rpm's. The dealer changed the plugs, but same result. Runs great at full rpm.

  3. #3
    Jarrett's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Waxahachie, TX
    Posts
    3,011
    +1
    77
    What if you give it just a little throttle on your own, does it smooth out? Like hold it at 1300 RPM with the throttle?

  4. #4
    Live Fast wave15stx's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    new jersey
    Posts
    2,214
    +1
    32
    Mine runs ruff at idle and a buddy of mine has a 2012 it's the same way only at idle

  5. #5

    Join Date
    Oct 2008
    Location
    New Jersey
    Posts
    37
    Quote Originally Posted by Jarrett View Post
    What if you give it just a little throttle on your own, does it smooth out? Like hold it at 1300 RPM with the throttle?
    Yes when given a little throttle it smooths out but that also creates a small wake and I do not want to both piss off people in the lagoon while their boats are docked and it would exhaust my fingers aye. There must be something wrong as it does not make sense that it runs like that. I have a friend that has newer Yamaha's with different engines and his run smooth.

    Thank you for the reply

  6. #6
    Jarrett's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Waxahachie, TX
    Posts
    3,011
    +1
    77
    I have aftermarket tachs on my 2012 VXS skis and mine seem to idle smoothly. It fluctuates between 1240 and 1320 RPM.

  7. #7
    big john's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Cocoa Beach, Florida, United States
    Posts
    3,395
    +1
    598
    remember, these NA 1.8L motors have huge cams in them, alot of racers use the NA cams in there supercharged race ski's its like camming a small import motor, its going to idle with some lump in it, mines even worse with the added cam timming

  8. #8
    Vroooooom! CougarKiller's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Disfuction Junction AZ
    Posts
    413
    +1
    12
    This is normal for a High Comp motor with Hi Lift cams....

  9. +1 by:


  10. #9
    Both my VXS do the same thing at idle. I figure it's the cam they use in these engines combined with high compression pistons. I've got Mother Thumper cams in my mustang and it doesn't really like run at low rpms either but ohhh how I love to listen to a properly cammed V8 idle. It's music to my ears.

  11. #10
    I have not noticed that on my VXR, I'm at 21 hours. I will try to pay attention to that next time I'm out.

Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. RXT runs rough/stalls at idle when cold/ runs fine when warm
    By 757RXT in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 22
    Last Post: 05-31-2016, 07:51 AM
  2. Falls flat @ 40mph and runs rough / missing ???
    By CZSteve in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 2
    Last Post: 06-19-2013, 07:03 AM
  3. Need advice: FZ running lean at WOT after reflash / miss at idle
    By BPnta in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 32
    Last Post: 01-30-2011, 09:38 PM
  4. '96 SLT 700 missing at idle/low throttle
    By Hornby in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 06-19-2009, 09:53 PM
  5. Missing at Idle to ~5000 rpm
    By SplishSplash in forum 4-Tec Performance
    Replies: 5
    Last Post: 06-15-2008, 07:09 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •