Results 1 to 8 of 8
  1. #1

    1996 bwaveraider 1100 can't get started

    I ran my PWC and it was running find I got off it and tried to restart it and it didn't even pop.
    I removed the spark plug and checked for spark a each plug and each cylinder had spark. I replaced the spark plug and tried again no good.
    I poured a little gas into each cylinder and tried again still no good not even a pop.
    If I have spark at each plug what is going on?


  2. #2
    THE PLATE MAN JIM'S PERFORMANCE's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    6,194
    +1
    536
    Quote Originally Posted by polarisman View Post
    I ran my PWC and it was running find I got off it and tried to restart it and it didn't even pop.
    I removed the spark plug and checked for spark a each plug and each cylinder had spark. I replaced the spark plug and tried again no good.
    I poured a little gas into each cylinder and tried again still no good not even a pop.
    If I have spark at each plug what is going on?
    you might have spark but it might not be strong enough make sure you do not have a weak battery.

  3. #3
    as well as having a strong spark, if you dump too much gas down the carbs it will flood and wont run either. Are the plugs wet or ? Was it acting up before hand?

  4. #4
    THe battery nis turning the engine very fast the battery is good . I just recharged it.
    Would the cdi give a weak spark?
    All the sparks areblue and constant.
    I know that when I replaced the stator I had no spark.
    The spark plugs are not wet. I thought that at first so I left the plugs out and tried again the next day. THe plugs are new and the waverunner was running fine in the morning. I let sit an hour now not even a pop.

  5. #5
    I have now rechecked every plug to make sure I have spark. I removed the air filter and put gas into every carb. I cannot get the engine to even pop.
    I replaced the CDI and I have the same problem.
    What could the problem be I would think putting gas into each carb would do something.

  6. #6
    Yamaha artisan Cutlass's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Madison, WI, USA
    Posts
    2,500
    +1
    55
    Maybe you have low compression or weak spark. its best to use a spark tester as they really stress test/load test the ignition system better then just a spark plug in open air.

  7. #7
    what is this spark tester you speak of?? I need to buy me one of those

  8. #8
    Yamaha artisan Cutlass's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Madison, WI, USA
    Posts
    2,500
    +1
    55
    It comes in various forms and some work better then others. Here's a couple examples of the good ones

    High Energy Ignition spark tester:


    Adjustable gap spark tester:

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. MSX 140 can't get started
    By JMurfe in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 12
    Last Post: 06-30-2016, 10:04 PM
  2. 1996 waveraider 1100 very hard to start
    By polarisman in forum Yamaha Old School Skis
    Replies: 1
    Last Post: 07-28-2014, 07:13 PM
  3. I can't get my 900 ZXI to start
    By amecheng in forum Kawasaki PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 15
    Last Post: 08-02-2012, 10:31 AM
  4. 1996 kaw 1100 zxi will only start half the time
    By 1100 zxi in forum Kawasaki PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 2
    Last Post: 05-31-2011, 10:04 PM
  5. Capsized waverunner and now I can't get it started
    By lmccall in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 3
    Last Post: 07-28-2010, 12:16 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •