Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 21
  1. #1
    Ace's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    NAPLES, FL
    Posts
    138
    +1
    5

    11 VXR - loose sounding prop(?) when washing out

    Brought my VXR from my house to the boat ramp to trailer - ran great

    Trailered it home to wash it out in the driveway. Started it and it almost sounds like something is loose - in a way it sounds like metal on metal especially when I rev'd it up to blow the excess water out of the exhaust.

    Only thing I can think of was I had it in reverse at one point, accidentally hit the gas and rev'd it to 4.5K-ish (I think..may not have been that high). But then I did a few runs up and down the local river and idled to the boat ramp no problem.

    Maybe I'm just paranoid...


  2. #2
    First step is getting a thorough look inside the pump with a good flashlight (from the back of the Ski and from under the Ski). You could have something stuck in there which would change the "pitch" of the sound coming from the pump area.

    You can also see the Pump Liner while inpecting the Pump area. If you don't see any major scratches on the Pump liner than I bet you are fine

  3. +1 by:

    Ace

  4. #3
    pokplalya22's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    NY
    Posts
    485
    +1
    4
    It's probably your impeller rubbing against your wear ring.If it bothers you, Try turning the idle up a bit.

  5. #4
    Ace's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    NAPLES, FL
    Posts
    138
    +1
    5
    Quote Originally Posted by pokplalya22 View Post
    It's probably your impeller rubbing against your wear ring.If it bothers you, Try turning the idle up a bit.
    Will this cause any issues down the road?

    I have 45hrs on the ski and this is the first time I have heard the noise come from the impeller area. I've def heard it on my old FX when washing it out.

    Guess I have the "It's new! I hope this shit isn't serious" syndrome...

  6. #5
    pokplalya22's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    NY
    Posts
    485
    +1
    4
    I dont think it will cause an issue. I have a replaceable plastic wear ring, and it's been happening to me since I've had my ski. It could mean too much play in the shaft? Worn bearing? I would do a once over on the pump area, just make sure everything is tight first. Maybe we can get an expert opinion on this?

  7. #6
    its supposed to be that way, dont worry.

  8. #7
    Formerly Ultra250 TN Aquaholic6801's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Old Hickory,Tn
    Posts
    5,446
    +1
    650
    No plastic wear ring in these ski......normal, all skis sound like that out of the water.....clank clank clankety clank......

  9. #8
    Ace's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    NAPLES, FL
    Posts
    138
    +1
    5
    Thanks for the input guys. I've washed it out numerous times but this was the first time it seemed more "noticeable", and like I said, my 06 FX made this noise but I never had a problem. Even my room mate (who was inside the house at the time) made a comment about it when I walked inside.

    I wont worry for now since it ran fine - I'll check it out tonight and let you know if I find anything

  10. #9
    potthoffw's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Austin, Texas
    Posts
    28
    +1
    1
    mine does the exact same especially when flushing it. no worries.

  11. #10
    My VXR sounds exactly the same way when it's running out of the water. I always start it when I get out of the water to blow out what water is left.

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. noise when idling out of water
    By fivespeedsteed in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 12
    Last Post: 11-22-2010, 07:05 PM
  2. 2003 gtx supercharger 4-tec slips when pulling out of water.
    By motormadness in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 08-10-2010, 09:16 PM
  3. supercharger seems to sound different when i shut it off video inside
    By wave15stx in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 11
    Last Post: 08-01-2010, 07:30 PM
  4. Replies: 5
    Last Post: 07-04-2009, 02:08 AM
  5. RXP now jumps into reverse when sliding out...
    By rx4pain in forum 4-Tec Performance
    Replies: 17
    Last Post: 09-26-2005, 01:09 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •