Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 28
  1. #1
    rosey's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    71
    +1
    2

    Solas defective impeller?

    Click image for larger version. 

Name:	IMG_1560.jpg 
Views:	116 
Size:	115.7 KB 
ID:	283300Click image for larger version. 

Name:	IMG_1559.jpg 
Views:	102 
Size:	99.5 KB 
ID:	283301Click image for larger version. 

Name:	IMG_1558.jpg 
Views:	118 
Size:	50.9 KB 
ID:	283302Click image for larger version. 

Name:	IMG_1562.jpg 
Views:	116 
Size:	96.5 KB 
ID:	283303Click image for larger version. 

Name:	IMG_1561.jpg 
Views:	104 
Size:	117.1 KB 
ID:	283304Has anyone ever seen shit like this happen? Heading down the river and all of a sudden, dramatic vibrations and crazy grinding noises. It looks like one of the impeller blades seperated at the stern end of the assembly and ripped nearly completely off. I limped back to the launch (3 miles or so) and of course it screwed up the transem mount and wear ring mount. I just hope the shaft did not get bent as well. I believe I will be going back with a Skat this time. Any thoughts are appreciated.


  2. #2
    lets race.... mikeFZR's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    MA
    Posts
    4,134
    +1
    205
    I saw this happen on a solas prop a few years ago on the forums.

  3. #3
    Olomana's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Tahiti, French Polynesia
    Posts
    1,414
    +1
    76
    Chris MacClugage had exactly the same issue on his Solas at the JetRaid in Russia couple of days ago!

  4. #4

    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Central North Carolina
    Posts
    3,847
    +1
    528
    From the looks of the pictures you are using a replacement plastic liner in your wear ring wonder if that had any thing to do with the blade cracking. It may not have anything to do with it but i was just noticing that. It may have been a defective casting in the blade. While I have seen this in the past on a few props it's only very few that I ever here of. One question has this prop ever been repitched from it's factory original pitch? Tommy Jordan

  5. #5
    Addicted Member 5001craig's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Northeast Indiana
    Posts
    2,924
    +1
    11
    I had a Skat break too. No way would I have traveled three miles with a broke prop. I had to go about 100 yards to get to a launch and just about couldn't make myself do it because of the vibration.

    Click image for larger version. 

Name:	DSC00996.JPG 
Views:	124 
Size:	77.7 KB 
ID:	283357

  6. #6
    rosey's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    71
    +1
    2
    It is an aftermarket wear ring from SBT. I do not think the plastic could cause the SS to fracture like that but I am no expert. Supprisingly, as far as I can tell, the ring is still in good shape. The blade was original pitch from factory. No other mods on the ski except the "gay spray" is blocked off. I will get our Metallergist to have a look at it this week and see what he says.
    thanks for the responses.
    Clark

  7. #7

    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Central North Carolina
    Posts
    3,847
    +1
    528
    Please let us know what the Metallergist said about the prop, Thanks Tommy Jordan

  8. #8
    YAMAHA POWAAAA !!!!! 1_Fast_SHO's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    3,144
    +1
    255
    Same thing happened to me 2 weeks ago,

  9. #9
    rosey's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    71
    +1
    2
    I don't think they should do this especially with only less than 10 hours on it and not hitting anything. Of course the metallergist is out until next week. He will have a look at it early next week. I will update when he looks at it.
    Cheers,

  10. #10
    Jarrett's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Waxahachie, TX
    Posts
    3,011
    +1
    77
    That's the pump of your VXR right? Why is there a plastic wear ring inside of it?

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. FS. Solas DynaFly Impeller YG-DF-14/20
    By rapidacceleration in forum Yamaha Classifieds
    Replies: 8
    Last Post: 09-13-2008, 03:29 PM
  2. Defective impeller??
    By Lukester in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 08-16-2008, 08:39 PM
  3. FS: 14/20 Solas Concord impeller
    By OCFZR in forum Yamaha Classifieds
    Replies: 0
    Last Post: 05-11-2008, 10:50 PM
  4. WTB: Solas XO Impeller
    By DPG98GSXL in forum General Classifieds
    Replies: 0
    Last Post: 05-07-2008, 08:27 PM
  5. Side by side pics Solas & Skat impellers
    By Mark S in forum 4-Tec Performance
    Replies: 2
    Last Post: 05-17-2006, 09:08 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •