Results 1 to 5 of 5
  1. #1

    03 Genesis I no spark help plz.

    I am running out of thing to check and do. Will some please try this for me. If you have 03 Polaris Genesis I and it is working properly test something for me. Unplug the TPS try to start and see if it will run or you have spark. I have tested everything that I could find in this forum and sent my EMM in for testing and just had it returned to me after they put it on another ski and said it worked. I do have and open TPS sensor. I do not want to purchase new one unless I am sure an open tps will cause the no spark condition.

    The TPS is the only thing I found bad. I should read 3000 ohms Red to Black and variable white to red or white to black. Its open.

    Booster pack tried while cranking. Voltage 11.8
    Crank sensor 145 ohms 1.1 dva while cranking.
    all red/white wires 24 dva while cranking.
    Kill switch and LR504 tested.
    EMM tested.
    Stator tested.
    Fuses tested.
    Power to EMM tested.
    Cranks good and display worls.


  2. #2
    urugol's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Sydney, Australia
    Posts
    1,231
    +1
    3
    The engine should fire irrespective of the TPS being plugged in or not (you just won't be able to rev it). Have you pulled the plugs out with the leads on to make sure there is no spark visible while cranking? I suspect you did given the other tests as above. If you can I would test fuel pressure next. Could also be your coils, don't forget there is a grounding point on the coil pack as well you can check that with a test lamp.

  3. #3
    Click avatar for tech links/info, donation request K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    36,589
    +1
    1,273
    Some Ficht engines will NOT start if the TPS is unplugged or open. They should, but some just don't. It happens.

    A new TPS is not super expensive. If it turns out you don't need it, keep it as a spare (always a good idea) or resell it for similar money.

  4. #4
    urugol's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Sydney, Australia
    Posts
    1,231
    +1
    3

    03 Genesis I no spark help plz.

    Cool I assumed as I started mine forgetting to plug in the tps they would all behave the same way.

  5. #5
    The problem with just purchasing TPS and trying it is that it's not my ski. I am just working on it. I take care of over 300 boats and 30 ski's for our customer at the dock. So far I am down to a 50% chance this will work. Thx for the reply.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. genesis ficht no spark help plz.
    By skraltson in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 08-26-2011, 05:10 AM
  2. 00 Genesis FICT no fuel no spark. HELP!!!
    By bass addict in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 9
    Last Post: 08-24-2011, 05:32 PM
  3. genesis ficht no spark help plz.
    By skraltson in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 08-14-2011, 06:25 AM
  4. Help 2002 1200 Genesis I, No Spark, No Fuel
    By fst in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 13
    Last Post: 07-19-2009, 09:53 PM
  5. 2000 Polaris Genesis FFI-No Spark HELP
    By Rogaty17 in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 8
    Last Post: 06-13-2008, 09:58 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •