Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1

    Genesis 1200 running rich at idle

    I just both a Polaris 1999 Genesis 1200 carb that is running rich at idle when i sqeeze the throtlle from idle it hesitate from behing to rich after it clear out and run good till i run it back down to idle, i've check my reed valve and there are good, there was one fuel misture screw at 1 1/2 turn out (pto carb) and the other two was out 2 turn. New spark plug on it. Compression 112-115-118, Any suggestion

    Thanks Brucelee


  2. #2
    Click avatar for tech links/info, donation request K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    36,593
    +1
    1,275
    Welcome

    Have the carburetors been taken apart, cleaned and rebuilt with OEM kits?

    Has the fuel system been serviced in recent years? Original gray Tempo fuel hoses still installed?

    See my signature links for more info.

  3. #3
    Have not rebuilt carb but have drain old fuel put new gas in it, clean the water seperator and change all the Tempo fuel line already, is it possible to clean the carb without new rebuilt kit they doent have it in stock and would like to take a ride this weekend, Does the fuel misture screw are set up right at 1 1/2 turn for the PTO and 2 turn out for the 2 other.

    Thank Brucelee

  4. #4
    Tjdriver's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Eglin AFB
    Posts
    485
    +1
    4
    Quote Originally Posted by Brucelee View Post
    I just both a Polaris 1999 Genesis 1200 carb that is running rich at idle when i sqeeze the throtlle from idle it hesitate from behing to rich after it clear out and run good till i run it back down to idle, i've check my reed valve and there are good, there was one fuel misture screw at 1 1/2 turn out (pto carb) and the other two was out 2 turn. New spark plug on it. Compression 112-115-118, Any suggestion

    Thanks Brucelee
    My Genesis is the same way. I'm in the process of changing out the grey lines for new ones. I don't know about the carb needle settings tho. I don't know how to adjust
    those yet or where they are located.

  5. #5
    Tjdriver's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Eglin AFB
    Posts
    485
    +1
    4
    Is yours burning a butt load of fuel? I rode mine for 1.5 hours on Sunday and I burned half a tank.

  6. #6
    Banned User
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Milwaukee WI
    Posts
    16,708
    +1
    1,324
    If its loading up at idle, turn in your low speed screws until it goes away.

  7. #7
    Good will play with my screw a bit and will order a rebuilt kit, and for gas compsuption don't know yet will try this weekend.

    Thanks Brucelee

  8. #8
    Banned User
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Milwaukee WI
    Posts
    16,708
    +1
    1,324
    Before playing with the screws, take the flame arrestor cover off, start the engine and look for fuel dribbling down the carb throats. If its not dribbling, then go ahead and try adjusting the screws. I would go back to stock setting and see how it runs.

  9. #9
    Tjdriver's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Eglin AFB
    Posts
    485
    +1
    4
    Quote Originally Posted by BryanP View Post
    Before playing with the screws, take the flame arrestor cover off, start the engine and look for fuel dribbling down the carb throats. If its not dribbling, then go ahead and try adjusting the screws. I would go back to stock setting and see how it runs.
    Can you show me which one of the screws it is? I haven't attempted adjusting my carbs yet. I will do the dribble test today.

  10. #10
    Banned User
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Milwaukee WI
    Posts
    16,708
    +1
    1,324
    Its the only screw on the side of each carb

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 2008 STF-15x is running rough at idle to low speeds
    By geissap in forum Kawasaki PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 3
    Last Post: 06-19-2010, 11:10 AM
  2. SUV 1200 Runs "rough" at Full Throttle
    By PeaceRiverRider in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 3
    Last Post: 06-13-2010, 08:18 PM
  3. FXHO running rough at idle
    By bldguy65 in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 5
    Last Post: 06-03-2010, 01:34 AM
  4. 87 650 sx runs ruff at idle
    By sschne62 in forum Kawasaki PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 6
    Last Post: 04-27-2010, 09:45 PM
  5. Engine Run Away At Idle
    By christiaan in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 05-27-2008, 10:44 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •