Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    Need help - starting problem

    Hi,Maybe anybody can help with my starting problem:I replaced impeller this winter to a new solas and after that I can't start my waverunner any more. Battery is new, starter also works when testing outside and starting relay also works.When I press start, I can hear the click of the starting relay, but machine do not turn. I also removed spark plugs but machine doesn't turn over.Any idea to fix this problem?


  2. #2
    Yamaha artisan Cutlass's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Madison, WI, USA
    Posts
    2,500
    +1
    55
    can you turn the engine over by hand with the plugs out?

  3. #3
    RIVERA RACING RIVERA RACING's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    New Jersey
    Posts
    1,579
    +1
    87
    your impeller is stuck on the wear ring that's why it wont turn over.....

  4. #4
    smoofers's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Granbury, TX
    Posts
    11
    Quote Originally Posted by RIVERA RACING View Post
    your impeller is stuck on the wear ring that's why it wont turn over.....
    i would agree with this, the yamaha stainless wear rings tend to get corrosion under them and bulge and swell. First step is to make sure the engine will turn over by hand. Pull the coupler cover and try and trun the shaft with the spark plugs out. If it wont, pull the pump and then try. If the motor still wont turn with the pump removed, it's likely that the motor is locked up. Pulling the pump isn't hard, it just takes a few bolts.... Unless it is a GPR and then usually the pump shaft and midshaft may be rusted together as one piece.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. *Need help*Big problem 2004 virage wont start [emoji20]
    By notorious01 in forum Polaris PWC Performance
    Replies: 54
    Last Post: 06-15-2017, 09:08 AM
  2. please help starting problems
    By buzz in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 1
    Last Post: 06-30-2009, 07:12 PM
  3. please help starting problems
    By buzz in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 06-30-2009, 12:19 PM
  4. Need Help diagnosing problem
    By Sirhc7897 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 8
    Last Post: 08-25-2008, 09:47 AM
  5. Need Help, RXP problems, Plug pictures
    By Water4fire in forum 4-Tec Performance
    Replies: 32
    Last Post: 04-26-2007, 10:38 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •