Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 17
  1. #1

    1997 SL 1050 Ignition Problems

    I have a 1997 SL 1050 with 144 hours and 120psi on all three cylinders.

    The ski starts up just fine, however it is running on about 1.5 cylinders. When you accelerate the motor it is obvious that it is just running on one cylinder.

    The Mag cylinder fires fine
    The CEN cylinder fires sometimes
    The PTo cylinder never fires.

    I have spark on all three cylinders. It appears to be a weak spark from what I can tell.

    I replaced all three spark plugs with NGK BPR8ES. Did not make a difference.

    I trimmed back the spark plug wires and reconnected them on the spark plug boot. Did not make a difference.
    I did not trim back the spark plug wires on the Coil end.

    Inspecting the carburetors while the engine was running,
    MAG looked fine
    CEN looked fine
    PTO looked like the gas vapor was moving back and forth in the carburetor.
    My thought was that I possibly had a broken/bad reed valve. Removed the carburetors and the reed valves looked fine. No gaps, etc.

    I decided to rebuild the carburetors thinking that there might be a carburetion issue. Carburetors were pretty clean inside, I did a rebuild kit on each carb. I also replaced all of the Grey fuel hose with black fuel hose. Started it back up and CEN carb and PTO card appeared to have better fuel flow, however, I still had the problem of the PTO carb moving the vapor in/out of the carburetor. I am guessing this is because the cylinder is not firing.

    Next I started reading on these forums about faulty CDI modules and stators. I verified that I have the original coil, stator, and CDI. I performed a test on the stator with an ohmeter and all of the resistance values match what is shown in my repair manual.

    I then performed a test on the coils with the spark plug wires. All of these tested out fine also. I reconnected everything and checked my battery voltage, it was a little low from starting the ski and testing so much. However I had a brand new battery so I installed it also. This did not make a difference.

    I also removed the

    The last test that I can perform is a the one that involves a 9V battery (Hall Effect Sensor Testing). I have not tried this test yet. I have called several Polaris dealers and nobody wants to touch it with a 10 foot pole. They all tell me the iginition upgrade kit has been discontinued. A couple of them advised me to part out the ski.

    I found an iginition upgrade kit online for $800. I dont think the ski is worth pulling the motor to replace the stator and putting that kind of money into the ski.

    Im looking for any suggestions?


  2. #2
    Rasta Mon Condoms We Be Jammin!!!!! TxVirageTx's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    5,777
    +1
    405
    ride it close to shore with the seat off,try it with one plug wire grounded at a time.you'll find out quick if its just one cylinder with an issue.and how will the ebay co. warranty that item if its bad???

  3. #3
    I tested the firing of the cylinders by removing two plug wires at a time and the only one that would keep the engine running was the MAG wire. I had it on the water and it will run, but vibrates badly, Im assuming because, its only running on one cylinder.

  4. #4
    Rasta Mon Condoms We Be Jammin!!!!! TxVirageTx's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    5,777
    +1
    405
    does one spark plug base get hotter than the others?

  5. #5
    Rasta Mon Condoms We Be Jammin!!!!! TxVirageTx's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    5,777
    +1
    405
    if i remember right the early units didn't really lose the cdis all the time sometimes the exciter coil in the stator would start to fail.

  6. #6
    Yes the Mag get hot, CEN gets a little warm and PTO is cold.

  7. #7
    If it is the excitor coil, the 9V battery test should tell me. There is definitely spark, however I was working outside in the sun, it didnt appear the spark was very strong. Really sucks because this is a good ski. Super fast. Hate to invest $800 into this old of a ski though.

  8. #8
    Rasta Mon Condoms We Be Jammin!!!!! TxVirageTx's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    5,777
    +1
    405
    try bikebandit,babbitts,partspitstop for the kit

  9. #9
    Banned User
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Milwaukee WI
    Posts
    16,708
    +1
    1,324
    Quote Originally Posted by TxPro1200 View Post
    try bikebandit,babbitts,partspitstop for the kit
    The kits are gone. I tried getting one from Babbitts a month ago.

  10. #10
    Rasta Mon Condoms We Be Jammin!!!!! TxVirageTx's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    5,777
    +1
    405
    parts on an sl1050 worth anything,prop a little,stator a little if its good,more if its a 6 vane,carbs,only for another sl1050.running 1050 $600.00 maybe.how you gonna prove it runs.its so sad at how many skis will be scrapped because of not being able to get some ignition parts

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 1997 Polaris SL 1050 Spark Problem
    By cbrennan in forum Kawasaki PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 0
    Last Post: 08-09-2016, 10:34 PM
  2. 1997 SL 1050 with ignition update has weak spark, runs poorly
    By VinnyM in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 8
    Last Post: 08-10-2014, 08:08 PM
  3. 1997 SL 1050 Ignition Problems
    By tdloose in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 08-17-2013, 06:24 AM
  4. Need help tricking out my 1997 sl 1050
    By tony4439 in forum Polaris PWC Performance
    Replies: 8
    Last Post: 11-01-2009, 04:57 PM
  5. check this crazy sl 1050 fuel problem solved....
    By larby69 in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 07-02-2008, 02:26 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •