Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    mellow's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Salisbury, MD
    Posts
    109

    New to me 96 SLTX 1050

    Just thought I would introduce myself, I have been lurking for a few weeks soaking up the knowledge on here. I gave up my boat and now have a new toy, a 96 sltx 1050. I took it out other the other weekend and it runs great, it had been sitting for close to 2 years so I ran premix in it for a while till I was sure it was getting oil. This ski has seen a lot of salt water, looks like it was primarily used in salt water.

    My 2 concerns.

    1. My first pwc, the jet drive sounds loud, I put marine grease in the grease fitting till I saw it coming out while it was turning over, is this ski just loud or should I look at something else?

    2. Rebuilding carbs, this ski has 120 hours on it, the carbs look great, it starts and idles fine, the fuel lines have been upgraded and look in good shape, should I tear them down? It looks to have all original parts on it as it has the 2nd ground for the CDI and the carbs have 2 fuel pumps and not upgraded.

    Not really an issue but the MFD is on its way out, can I do anything to save it? I can read the numbers, but just barely.


    Shawn


    Click image for larger version. 

Name:	WP_20130803_001.jpg 
Views:	56 
Size:	105.6 KB 
ID:	311037


  2. #2
    David Drkvampire2001's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Edgerton, Wisconsin, United States
    Posts
    2,857
    +1
    30
    Welcome to the hulk,


    Glad you are having fun on your ski! im thinking at sometime the hood was replaced with a SLT hood as the round hole in it is for a ROUND MFD, used in 94 and 95 SLTs. Great on rebuilding the carbs! its rather simple to replace the fuel line, and its cheap. might be good just to do so you know that its ALL GOOD! YES the MFDs can be brought back! see below in my signature for a link to a lot of info K447 put together for us.

  3. #3
    mellow's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Salisbury, MD
    Posts
    109
    Cool, I missed that link to the rebuilding of the MFD. And I had wondered why it had that round hole in the hood, that explains it. Probably had a tree or something fall on it sometime during its life of sitting.

    If I take a video of the ski running would that help diagnose the sound of the jet pump? Sounds like a bearing issue, if it is coming from the engine am I in a world of pain?

    This ski has been sitting unused for quite a bit of its life, I know that is not good for bearings and I don't want to make it worse.

  4. #4
    David Drkvampire2001's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Edgerton, Wisconsin, United States
    Posts
    2,857
    +1
    30
    a Video might help but. is it a general rattle? the Polaris pumps do Rattle...

  5. #5
    mellow's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Salisbury, MD
    Posts
    109
    I hear a whiiring sound like you get when a bearing is going bad, not sure if that is the usual sound or not from these ski's as I do not have one to compare to. I have tried searching youtube for a video of one running with the seat up to compare it to but have yet to find one good enough to hear it.

  6. #6
    mellow's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Salisbury, MD
    Posts
    109
    Thought I would throw up some more pics of my ski to see if anyone sees something that needs attention.


    Click image for larger version. 

Name:	WP_20130822_002.jpg 
Views:	49 
Size:	82.1 KB 
ID:	311153Click image for larger version. 

Name:	WP_20130822_003.jpg 
Views:	51 
Size:	91.5 KB 
ID:	311154Click image for larger version. 

Name:	WP_20130822_004.jpg 
Views:	47 
Size:	61.0 KB 
ID:	311155Click image for larger version. 

Name:	WP_20130822_007.jpg 
Views:	41 
Size:	85.5 KB 
ID:	311156Click image for larger version. 

Name:	WP_20130822_008.jpg 
Views:	43 
Size:	77.9 KB 
ID:	311157

  7. #7
    1999-SLTX's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    phx,az
    Posts
    261
    +1
    2
    your bilge pump will make noise when u start the ski

    funky sound it makes when its dry or bearing is going

  8. #8
    I transcend race Hombre! TBone14's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    St. Louis, MO
    Posts
    944
    +1
    7
    Quote Originally Posted by mellow View Post
    I hear a whiiring sound like you get when a bearing is going bad, not sure if that is the usual sound or not from these ski's as I do not have one to compare to. I have tried searching youtube for a video of one running with the seat up to compare it to but have yet to find one good enough to hear it.
    Easy enough to check - pull the pump off and start it up - polaris pumps are very easy to remove

    I'm not used to salt water, but the rear crank seal looks a little scary to me

  9. #9
    mellow's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Salisbury, MD
    Posts
    109
    Im not crazy about the crank seal either, I think that is where the noise is coming from, I hope to get some water time this weekend so I can video it in action.

  10. #10
    mellow's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Salisbury, MD
    Posts
    109
    Ok guys, I got video of the engine running, hopefully it is good enough that someone can let me know if it sounds ok.


Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help with new (to me) 96 SL780
    By brian_ks in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 2
    Last Post: 06-17-2016, 02:53 PM
  2. New to me 1999 SLTX, looking for parts
    By tbonedirector in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 07-03-2014, 04:21 PM
  3. New to me 96 Polaris
    By Noobster in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 07-11-2013, 06:54 PM
  4. New to me 96 Venture 1100
    By CaliCruiser in forum Yamaha Open Discussion
    Replies: 7
    Last Post: 06-28-2010, 12:01 AM
  5. new to me 96 Sltx 1050 issues
    By tediesel in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 07-16-2009, 06:30 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •