Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    Makesumwake's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Miami, FL
    Posts
    53
    +1
    3

    2006 RXT - top speed only 35mph, compression 120/110/120, - what is wrong?

    2006 RXT, 169 hrs, stock

    top speed is 35mph, power seems to come and go, power cutouts randomly. at no time is there much power.
    it acts kinda like a coil is bad, or coil is working intermittently? (is that possible?)

    compression is 120/110/120
    revs up fine out of water
    P0505 error on the display
    pump parts all look fine, although there does seem to be be excessive rattle in drive train when it is idling out of the water, in the water it sounds ok
    works better after it warms up
    no smoke in the exhaust, engine oil looks fine
    ski has been sitting for a while and bad gas is also possible
    supercharger was rebuilt under warranty in 2007 by dealer

    a supercharger slipping would still at least get me to 50mph right? and it would slip consistently, not intermittently?
    limp home mode?


    UPDATE:

    the problem turned out to be bad gas, lol. it just took a full tank of gas a few hours of running to get all the bad gas out of there.



    Thanks
    -Phil
    Last edited by Makesumwake; 10-10-2013 at 10:41 AM.


  2. #2

  3. #3
    Moderator Snoman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    South Chicagoland
    Posts
    14,688
    +1
    846
    Quote Originally Posted by Makesumwake View Post
    2006 RXT, 169 hrs, stock

    top speed is 35mph, power seems to come and go, power cutouts randomly. at no time is there much power.
    it acts kinda like a coil is bad, or coil is working intermittently? (is that possible?)

    compression is 120/110/120A little low IMO..i like to see them around 135 psi

    revs up fine out of water
    not sure about if there was a supercharger rebuild/new washers or not.I would pull the Scer to find out

    P0505 error on the displayP0505 - DLA output stage cutoff memory circuit or output stage fault or open circuit or short to 12V

    This is your Idle bypass valve...dont know if or how much it will/can effect your mid-upper ranges....Also maybe check the ECU...maybe something went amiss there too..

    – DLA
    (Digital Linear Actuator)
    – Idle actuator
    – Idle valve


    pump parts all look fine, although there does seem to be be excessive rattle in drive train when it is idling out of the water, in the water it sounds okyou will get that sometimes as the prop and shaft splines wear out or from poor alignment
    works better after it warms up
    no smoke in the exhaust, engine oil looks fine
    ski has been sitting for a while and bad gas is also possible
    supercharger was rebuilt under warranty in 2007 by dealer

    a supercharger slipping would still at least get me to 50mph right? and it would slip consistently, not intermittently?
    limp home mode?

    Correct,your Scer is not causing this issue...It does not slipp intermittently,once it starts to slip,it continues to slip.. although i would have it pulled and checked to make sure the dealer did not put ceramics back in and to also see and set the slip if needed

    Thanks
    -Phil
    .

  4. #4
    wotxxxsd's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Orlando
    Posts
    3,928
    +1
    472
    If the charger was rebuilt in 07 they still used ceramics.
    Don't ride it or crank it again till charger is completely rebuilt with new washers and bearings. Jerry on this site does a great job.
    You don't want to complicate the situation with dropped ceramics in your motor.
    I'd put new gas and plugs and run some Injector cleaner thru it.

    Also check impeller and wear ring.

  5. #5
    wotxxxsd's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Orlando
    Posts
    3,928
    +1
    472
    Also read the sticky on exhaust valves.
    They tend to fail more on skis that have been sitting.

  6. #6
    Makesumwake's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Miami, FL
    Posts
    53
    +1
    3
    wotxxxsd.

    yeah, read it, it was built in 12/14/2005, so it could have the bad valves. however i wouldnt be getting 120/110/120 compression if the valves had failed right?

  7. #7
    wotxxxsd's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Orlando
    Posts
    3,928
    +1
    472
    You are right.
    But just because they are working now doesn't mean they are going to stay working for too long.
    Ask me how I know???

    I've had 2x 2006 doos that ate exhaust valves...

    Without warning they just crap out.
    Both skis had sat and valves did have light rust..

  8. #8
    Makesumwake's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Miami, FL
    Posts
    53
    +1
    3
    yeah, new valves would be in my future for sure. how hard are they to change? special tools needed?

  9. #9
    SuperCharged67's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Halifax, NS, Canada
    Posts
    1,962
    +1
    76
    I'm putting my money on stripped splines on the driveshaft or something SC'er related.

  10. #10
    Boost addict hotbird's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Southern WI
    Posts
    5,503
    +1
    681
    did you try fresh gas and plugs?

    Check slip then spark, fuel pressure, injectors ect......

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Lost 5mph top speed only going to 7900-8000rpm?
    By craig41071 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 12
    Last Post: 07-26-2012, 07:47 PM
  2. Can this be right for wht I did on my 2006 RXP top speed
    By cdorcr911 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 38
    Last Post: 03-08-2012, 03:28 PM
  3. WTB 2006 RXT Seadoon Engine only
    By gtile04 in forum Sea Doo Classifieds
    Replies: 15
    Last Post: 06-13-2011, 08:38 AM
  4. 2003 Seadoo GTX SC REVS AT 6500 TO 6650 but top speed only 42 mph
    By gp1200nseadoogtx in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 06-02-2011, 09:25 PM
  5. New RXT top speed
    By NCHeel in forum 4-Tec Performance
    Replies: 0
    Last Post: 09-21-2006, 04:58 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •