Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: cams plugs

  1. #1

    cams plugs

    I have been having issues with performance and took the valve cover off to check the cam plugs. They look good. However I see sparkles in oil. Is this normal?
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	20140113_174514.jpg 
Views:	88 
Size:	81.5 KB 
ID:	321162   Click image for larger version. 

Name:	20140113_174639.jpg 
Views:	82 
Size:	85.8 KB 
ID:	321163   Click image for larger version. 

Name:	20140113_174443.jpg 
Views:	90 
Size:	108.7 KB 
ID:	321164  


  2. #2
    YAMAHA POWAAAA !!!!! 1_Fast_SHO's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    3,142
    +1
    255
    That oil needs to be changed for sure, i dont think your clutch is gonna hold any longer with that oil, looks black. : (

  3. #3
    Quote Originally Posted by Yamaha:) View Post
    I have been having issues with performance and took the valve cover off to check the cam plugs. They look good. However I see sparkles in oil. Is this normal?


    Picture of particles in Oil
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	20140113_175246-1.jpg 
Views:	57 
Size:	142.6 KB 
ID:	321179  

  4. #4
    Quote Originally Posted by Yamaha:) View Post
    I have been having issues with performance and took the valve cover off to check the cam plugs. They look good. However I see sparkles in oil. Is this normal?
    Smeared finger on paper towel. Oil is amber..them we have dark substance and some silver particles.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	20140113_175634-1.jpg 
Views:	52 
Size:	52.8 KB 
ID:	321180  

  5. #5
    Gus13letter's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Tampa Bay, FL
    Posts
    8,132
    +1
    821
    How many hours on the ski? Looks fairly new?

  6. #6
    Quote Originally Posted by Gus13letter View Post
    How many hours on the ski? Looks fairly new?
    Hello,

    190 hours.

    It's spotless in the engine compartment.

  7. #7
    YAMAHA POWAAAA !!!!! 1_Fast_SHO's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    3,142
    +1
    255
    Quote Originally Posted by Yamaha:) View Post
    Quote Originally Posted by Yamaha:) View Post
    I have been having issues with performance and took the valve cover off to check the cam plugs. They look good. However I see sparkles in oil. Is this normal?
    Smeared finger on paper towel. Oil is amber..them we have dark substance and some silver particles.
    That cant be good : (

  8. #8
    Anyone know what a rebuild would cost ...if needed?

  9. #9
    fx160's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    gold coast australia
    Posts
    2,409
    +1
    193
    It might be just normal sediment
    But not good either way
    Cut open the oil filter and see what type of metal is in there
    If it's little bits if copper
    You may have broken a starter clutch bolt
    And be chewing out the charging stator

  10. +1 by:


  11. #10
    Quote Originally Posted by fx160 View Post
    It might be just normal sediment
    But not good either way
    Cut open the oil filter and see what type of metal is in there
    If it's little bits if copper
    You may have broken a starter clutch bolt
    And be chewing out the charging stator
    I will open the filter this week and post the results.

    Thank you.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. cam plugs
    By JIM'S PERFORMANCE in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 40
    Last Post: 09-28-2016, 04:10 PM
  2. Cam Plugs
    By SpeedJunky in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 10
    Last Post: 07-08-2015, 09:48 PM
  3. 1/4 inch hex plugs are sold at pepboys for those that are doing threaded cam plugs
    By bscpaint in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 9
    Last Post: 08-17-2013, 04:25 PM
  4. VX110 wont run with cam sensor plugged in
    By yamahadoo in forum Yamaha Open Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 10-10-2012, 10:00 AM
  5. TECH TIP. Keeping your cam plugs in place!
    By 2fast4u in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 7
    Last Post: 09-17-2012, 10:52 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •