Results 1 to 9 of 9
  1. #1

    2001 Virage Issue

    Original owner of a 2001 Virage 1200, ski has been sitting about 2 years now. Decided to try to get it running today to possibly sell, cant ride it anymore but that's a different story. Well I got it to run after a new battery/plugs fresh gas. Took it to town to fill the tank but when I got home when ever I hit the start button the display goes dead, sometimes u can get it to come back if u hit the reset on ECM sometimes u just have to wait. Solenoid will just briefly click with speedo going to 60 mph then all goes dead. Battery is fully charged and reading 12.3 volts or so. Think this would be a bad Solenoid? It seems to have been replaced its black plastic one, not brown or metal. Or do I have another issue? Thinking of ordering a Solenoid as they are not very expensive as a start. Is it possible i fried the Solenoid trying to get it started this morning, had to crank it quite a lot.

    Thanks for any help


  2. #2
    Banned User
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Milwaukee WI
    Posts
    16,708
    +1
    1,324
    Im wondering if its a starter issue. Can you spin the motor by hand by grabbing the coupler?

  3. #3
    retro's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Annapolis
    Posts
    492
    +1
    2
    Sounds like a loose/bad corroded connection somewhere as long as your battery is fully charged. When the display goes dead like that your not getting voltage. Double check connections and battery state. whatever you do, dont try to hook up a booster or charger while the battery is in the ski. that will cause problems.

  4. #4
    Threw the rear jet? No it does not move at all, kinda hard to fit my large hand in there but it doesnt seem to spin. Is it suppose to spin freely?
    Last edited by Rodan; 03-11-2014 at 05:59 PM.

  5. #5
    Banned User
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Milwaukee WI
    Posts
    16,708
    +1
    1,324
    Pull the spark plugs and the plastic cover thats over the coupler at the rear of the engine. Then you can grab it and spin the motor by hand

  6. +1 by:


  7. #6
    Aye. Will try that tonight. Figure its eather startor or the relay, relay just makes lots of noise when trying to start, even tryed to jump it and nothing.

  8. #7
    Derek45's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    MO. Mark Twain, LOTO
    Posts
    461
    +1
    26
    Quote Originally Posted by Rodan View Post
    Aye. Will try that tonight. Figure its eather startor or the relay, relay just makes lots of noise when trying to start, even tryed to jump it and nothing.
    Those solenoids do go bad, cross over the solenoid with a large screwdriver to see if it turns over.

  9. #8
    Quote Originally Posted by Derek45 View Post
    Quote Originally Posted by Rodan View Post
    Aye. Will try that tonight. Figure its eather startor or the relay, relay just makes lots of noise when trying to start, even tryed to jump it and nothing.
    Those solenoids do go bad, cross over the solenoid with a large screwdriver to see if it turns over.
    Did that, display reset stater didnt turn over.

  10. #9
    Click avatar for tech links/info, donation request K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    36,593
    +1
    1,275
    Bad solenoid would not kill voltage to the display.

    Remove and clean both ends of both battery cables.

    Make sure the engine block ground connection is 100% clean metal, clean bolt, clean cable end.

    If still no start, inspect the circuit breaker (Reset button). If that goes bad it can cause voltage drop when the solenoid kicks in.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 2001 Virage top speed issues
    By cgrooms in forum Polaris PWC Performance
    Replies: 9
    Last Post: 07-12-2011, 10:26 AM
  2. 2001 Virage 700cc (carburetor) - no start & LR-505 issue
    By Lamoz in forum Polaris PWC Performance
    Replies: 24
    Last Post: 07-02-2011, 05:50 PM
  3. 2001 Virage electrical issue
    By Leslie in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 08-03-2010, 08:30 PM
  4. More 2001 Virage Issues - HELP!
    By YoCoLifSavr in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 16
    Last Post: 06-28-2010, 11:57 AM
  5. 2001 Virage TXI code issue
    By KanBama in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 13
    Last Post: 09-15-2009, 07:30 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •