Results 1 to 4 of 4
  1. #1

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    NH
    Posts
    71
    +1
    1

    2008 RXP-X RPM's move around when idling and starts mean when hot

    2008 with 91 hours on it (stock). The starting issue started late last summer.. would come in from a ride - shut it off - go get truck. Go to start it back up and it turns over fine but I would have to crack throttle maybe 1/3 to get it to fire up. When its cold it would start up fine.

    This year changed plugs, oil etc. Same thing - starts good cold but hot it will not start with out cracking throttle. Even on trailer to flush it - have to open throttle 1/3ish way open. Last week went out for a ride and stopped at an island to have lunch.. had a heck of a time getting it started - been sitting for an hour.

    Also noticed while on flush kit idling on trailer - rpm hunt around but engine seems to stay idling smooth. rpm will go from 1620-1760 even to 1820 sometimes (and all numbers in between). Like I said - listening to engine - does not seem to be actually doing that. Not sure if it has always done this or if all 4tecs do it? Never noticed it before.

    Tried a new battery and did not make any difference. No codes on gages (codes will show on gage?). It runs good otherwise - good power etc.

    I am thinking maybe dirty injectors or cam sensor?

    Any help would be great.. thanks


  2. #2
    Banned User
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Crest Hill, IL
    Posts
    9,512
    +1
    215
    Check the MAP sensor, make sure that there is nothing in it (like oil residue)....and check the Idle Valve on the throttle body, it may be sticking...

  3. #3

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    NH
    Posts
    71
    +1
    1
    Ok cool - will do. If there is oil on MAP - just clean with brake clean? Can you clean IAC if needed? I remember reading IAC is a delicate stepper motor?

    Thank you

  4. #4

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    NH
    Posts
    71
    +1
    1
    Map looks to be spotless inside. Pulled IAC.. not sure how to test that? Was clean inside.. looked fully extended. I saw some pics on here where they stick in the retracted position.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 2010 RXP 255RS RPM Problems only around 7500rpm, not full power
    By tiptronic1812 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 3
    Last Post: 05-09-2016, 01:52 PM
  2. 2008 rxp-x 255 intermittent power and poor starting when cold
    By smithersd in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 07-01-2013, 04:47 PM
  3. Replies: 7
    Last Post: 11-29-2012, 05:46 PM
  4. 2008 RXP-X will not exceed 6780 rpm's or 60mph
    By MST in forum 4-Tec Performance
    Replies: 12
    Last Post: 10-04-2010, 09:20 PM
  5. 2008 RXP-X RPM loss
    By scottay in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 08-18-2010, 01:07 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •