Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    ou812's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Riverside,ca
    Posts
    6,210
    +1
    198

    Missing coolant question

    New OEM head gasket & head resurfaced. OEM bolts torqued to spec. Compression 140's, runs strong...

    After a tank of gas and hard riding the coolant level goes from Full to Min. It's not my ski, but he tops it off with water not coolant. I figured after a few BURPS and a few top offs it's good but it keeps dropping off.

    Where does it go?

    If coolant was topped off with water OFTEN would the water evaporate so much that after a tank of gas on a heavy finger in 105+ temps the level is down from Full to the Min line? I'm thinking it has to be a 90% water mix by now. Or is the water evaporating and the actual coolant is on the low side.. Did that make sense?

    There's no leaks, not blowing out the bottle (water bottle attached to overflow line to confirm) and not in the oil & no coolant smell at all.

    Suggestions?

    Thanks!


  2. #2
    Pwgsx's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    DFW- TX
    Posts
    1,196
    +1
    38
    Try and drain and refill with 50 50 coolant and then see.

  3. #3
    ou812's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Riverside,ca
    Posts
    6,210
    +1
    198
    It was filled with 50/50. 1 Gal. Burped after initial run & then topped with water from there on..

  4. #4
    krouchchocolate's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Houston, TX
    Posts
    1,223
    +1
    53
    For sure no leaks at the rideplate?

  5. #5
    ou812's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Riverside,ca
    Posts
    6,210
    +1
    198
    That was my guess but from what i'm told, No.

    Quote Originally Posted by krouchchocolate View Post
    For sure no leaks at the rideplate?

  6. #6
    JT jpt7779's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Pittsburg, Texas Lake Bob Sandlin
    Posts
    3,849
    +1
    742
    Quote Originally Posted by ou812 View Post
    It was filled with 50/50. 1 Gal. Burped after initial run & then topped with water from there on..
    1 GAL is NOT filled…..5.8 QTS is full!

  7. #7

    Join Date
    May 2012
    Location
    California
    Posts
    1,553
    +1
    130
    when you filled it up did you take the drain bolt out of the rideplate? Always air in there when filling the system.

  8. #8
    Work Harder, Millions on Wellfare Depend On Us! ultramaxracing05's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Beaumont, Texas
    Posts
    2,999
    +1
    123
    the coolant cap could be crap and could be letting coolant bypass out into the hull. maybe add a catch can to the dump hose and see if its going there.

  9. #9
    ou812's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Riverside,ca
    Posts
    6,210
    +1
    198
    Quote Originally Posted by jpt7779 View Post
    Quote Originally Posted by ou812 View Post
    It was filled with 50/50. 1 Gal. Burped after initial run & then topped with water from there on..
    1 GAL is NOT filled…..5.8 QTS is full!
    Yes, 1.5 gallons. But it's full on the initial fill up so I ran it for several minutes, it burped and I topped it off.

  10. #10
    ou812's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Riverside,ca
    Posts
    6,210
    +1
    198
    Quote Originally Posted by ultramaxracing05 View Post
    the coolant cap could be crap and could be letting coolant bypass out into the hull. maybe add a catch can to the dump hose and see if its going there.
    There is NO coolant in the hull.. I thought I was clear on the obvious issues NOT being the case.
    I know it takes 1.5 gals to fill, No smell at all.

    From my original post:
    "There's no leaks, not blowing out the bottle (water bottle attached to overflow line to confirm) and not in the oil & no coolant smell at all."

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Rxpx 300 coolant question
    By Mope0384 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 3
    Last Post: 07-02-2016, 03:07 PM
  2. 2004 GTX limited Supercharged coolant question
    By Newguy in forum 4-Tec Performance
    Replies: 9
    Last Post: 06-27-2013, 02:49 PM
  3. coolant Question (sport Boats)
    By Dingus in forum 4-Tec Performance
    Replies: 4
    Last Post: 08-06-2011, 08:49 AM
  4. turbo coolant question
    By ctriverguy in forum 4-Tec Performance
    Replies: 3
    Last Post: 02-02-2009, 08:39 AM
  5. Coolant question?
    By Suthrn in forum 4-Tec Performance
    Replies: 8
    Last Post: 05-08-2008, 05:35 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •