Results 1 to 5 of 5
  1. #1

    SLTX 1050 shaking vibration on throttle closing

    Hi,
    I need some input what may be causing vibration. The shaking happens after letting off the throttle somewhere around 1500-2500 RPM while its slowing down. Sometimes makes a "squeak" noise like the sound of a bad bearing, so naturally I started with a jet pump rebuild. It makes plenty of power and runs really smooth at 55 mph max. Oil/fuel usage "normal". I ran out of ideas for things to check. Any ideas for diagnostics are greatly appreciated. Here's where I'm at:

    Jet pump:
    -Jet pump had one bearing going out, thru-hull seal wasn't leaking but the bushings seemed a little loose. Replaced/rebuilt all of this stuff.
    -Driveshaft runout about 0.010" (what is tolerance here????)
    -PTO coupler looks OK, driveshaft feels tight in it, bumpers are on shaft, everything seems good. PTO coupler runout is about 0.005" on the far end.
    -Prop and wear ring look good.
    -Vibration problem still occurs even with jet pump & shaft completely removed from ski.

    Engine:
    -Compression about 120 in all 3.
    -All cylinders fire.
    -Crank index OK.
    -Plugs look normal.
    -Checked piston movement with dial indicator in spark plug hole - rod bearings seem fine.
    -Didn't check PTO end crank bearing clearance, but doesn't feel loose.
    -Motor mounts seem fine - look good, and I can't move the motor by hand, not sure what to look for here????
    -Seems like too much noise in the engine compartment, but I'm not sure what "normal" is.

    Anyone have any ideas? I'm flummoxed. It sometimes shakes enough to shake the ski to pieces.

    Thanks in advance for any help you can give!!!


  2. #2
    Click avatar for tech links/info, donation request K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    36,569
    +1
    1,272
    Could you post a clear video showing the vibration?

    Have someone hold the camera very steady please.

  3. #3
    Will try to post a vid tomorrow, hose is watering lawn right now. Not sure how to get good sound with it, but it's worth a try I guess.

  4. #4
    Click avatar for tech links/info, donation request K447's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    near Toronto, Canada
    Posts
    36,569
    +1
    1,272
    Quote Originally Posted by dieselvette View Post
    Will try to post a vid tomorrow, hose is watering lawn right now. Not sure how to get good sound with it, but it's worth a try I guess.
    Do not need a garden hose water cooling if you limit the engine run time to under 30 seconds.

  5. #5
    Mighty Mouse's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Mississippi
    Posts
    876
    +1
    23
    Broken motor mount maybe. Sometimes they are hard to see the separation.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 7
    Last Post: 09-26-2012, 02:44 PM
  2. UREGNT**Can I use 40mm carbs on a 1996 sltx 1050
    By motox1027 in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 2
    Last Post: 05-22-2009, 06:37 PM
  3. Oil block off plate on a sltx 1050 ,1996
    By grifter in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 4
    Last Post: 03-12-2008, 09:08 AM
  4. Putting new rings on a 97 sltx 1050
    By grifter in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 4
    Last Post: 07-23-2007, 07:54 AM
  5. weak power on 97 sltx 1050
    By grifter in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 1
    Last Post: 07-13-2007, 05:02 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •