Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 28
  1. #1

    97 XP Fails, Rebuild using new parts

    97 xp

    First three-4 hours were fine, same set of plugs, looked normal.

    Today, two sets of plugs, this set has about an hour on them. Went wot for 5-7 seconds and let off back to cruising speed then started making noise as if it spun a bearing. I haven't had a 2 stroke long enough but I work with 4 strokes ll the time. It hardly spins over unlike It used too. Melted piston?cleaner plug is the rear cylinder, looks like it was lean to me. Thoughts? Still running oem mixer, 93 ethanol free gasoline.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	image.jpg 
Views:	66 
Size:	43.1 KB 
ID:	356280  
    Last edited by taylorking910; 05-01-2015 at 01:39 PM.


  2. #2
    Banned User
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Milwaukee WI
    Posts
    16,708
    +1
    1,324
    Have you checked the jet pump?

  3. #3
    Myself's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    North Central Arkansas
    Posts
    2,771
    +1
    129
    Bieng a '97 model with 2pc driveshaft I would inspect the rear carrier bearing under the hatch.

  4. #4
    carlosdelgado's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    West palm beach,FL
    Posts
    1,438
    +1
    85
    First things first... Do a compression check on both cylinder with the throttle lever wide open. You might have melted a piston..

  5. #5
    Quote Originally Posted by Mr. Matrix View Post
    Have you checked the jet pump?
    Yes, nothing in there.

  6. #6
    Will report back with comp numbers tomorrow. Thank you gents, I am preparing for the worst.

  7. #7
    One more
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	image.jpg 
Views:	39 
Size:	41.6 KB 
ID:	356295  

  8. #8
    My eyes aren't the best but that certainly doesn't look lean to me; and certainly nowhere near piston melting. Be interested to see what the comp numbers are.

  9. #9
    Kmorningstar_rxp's Avatar
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Port orange, Fla
    Posts
    1,638
    +1
    159
    Did you check the crank or counterbalance shaft when you did the rebuild?

  10. #10
    Melted piston from to lean, not seized any more, guess it was siezed due to heat. Rod bearing failed also.

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. FS Checking intrest in parting out brand new 97 xp
    By porschemaniac in forum Sea Doo Classifieds
    Replies: 0
    Last Post: 06-28-2010, 10:31 PM
  2. `97 XP with Bad Motor -- Rebuild or Part out?
    By Mark22 in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 4
    Last Post: 09-20-2009, 06:55 PM
  3. WTB: Looking for 97 XP Parts 800 / 787
    By rhislo in forum Sea Doo Classifieds
    Replies: 0
    Last Post: 05-14-2008, 09:27 AM
  4. FS 97 xp parts in Fl,
    By 1stskiguy in forum Sea Doo Classifieds
    Replies: 0
    Last Post: 04-26-2008, 08:43 AM
  5. new '97 xp...questions
    By Fish Man in forum 2-Stroke Performance
    Replies: 13
    Last Post: 02-05-2008, 07:49 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •