Page 1 of 7 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 64
  1. #1
    Ale's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    ITALY
    Posts
    825
    +1
    57

    FZR... WOT to off-throttle problem. engine dead for a second. WHY? + VIDEO

    please help me...

    My engine runs good with R3, stock intercooler and ET15.5
    8100 rpm 14psi 124kmh and no issue

    now I upgreded from stock intercooler to Type 14 IC and I gained 400 rpm... but...

    now...

    when I relese throttle from WOT, engine stops and died for a half a second and suddently continue running normal.
    Is the same sensation someone pull lanyard... tach goes from +8000 to zero and immediately come back to normal.

    never had this issue with old intercooler.

    I tried to change bov, now bov is the same of older intercooler, a genuine HKS bov.

    difference from previous and good working setup:
    new intercooler. 2 more psi 400 more rpm
    same ecu same bov same wheel
    same everyting.

    any idea?

    here a video.
    hope it can help to understand problem:

    Last edited by Ale; 05-05-2015 at 03:02 PM. Reason: added video


  2. #2
    95.4mph FZR FZeeR's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    FL
    Posts
    1,810
    +1
    469
    I'm told it's normal for the rpm to drop a lot after a wide open run...Not to zero but way below normal idle and then they come right back up....Mine drops a lot after wide open and I asked Dean who tunes my ski and he said it was normal.

  3. #3
    Ale's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    ITALY
    Posts
    825
    +1
    57
    man... I really don't like this new way to run of my ski...
    some one who know english better than me wrote this...
    When im at WOT and let off just a little, it seems to stall for a second. It's like letting go of the throttle completely and is a little scary. I'm afraid I'll end up flying over the handlebars. Doesn't matter how slow and easy I let off, it still does it.


  4. #4
    95.4mph FZR FZeeR's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    FL
    Posts
    1,810
    +1
    469
    I think it has to do with built up boost backing up to the throttle body and possibly pushing it closed for a split second when you let off but just a hunch...

  5. +1 by:


  6. #5
    Ale's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    ITALY
    Posts
    825
    +1
    57
    think same but BOV...? isn't it there for prevent this issue?

  7. #6
    95.4mph FZR FZeeR's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    FL
    Posts
    1,810
    +1
    469
    Quote Originally Posted by Ale View Post
    think same but BOV...? isn't it there for prevent this issue?
    The Bov should relieve most of the pressure so maybe you're not using a light enough spring or an issue with it not releasing quick enough?

  8. #7
    Ale's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    ITALY
    Posts
    825
    +1
    57
    I don't know.
    HKS have not interchangeable springs.
    maybe I need a TIAL?

  9. #8
    95.4mph FZR FZeeR's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    FL
    Posts
    1,810
    +1
    469
    I've heard good things about the tial. If you use the light spring it works very well on our motors from what they say...

  10. #9

    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Central North Carolina
    Posts
    3,846
    +1
    527
    try letting off the throttle a little slower and see if that helps instead of just dropping the throttle closed all at once! Tommy Jordan

  11. #10
    Ale's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    ITALY
    Posts
    825
    +1
    57
    Hi Tommy,
    it happen also letting off throttle slowly.
    it happen when bov discharge air.
    If I release trhottle so slowly that bov not open... there is no issue.
    what you think?

Page 1 of 7 1 2 3 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. New to Ski's have Engine Problems
    By Scrub in forum Polaris Projects
    Replies: 3
    Last Post: 06-09-2013, 09:04 PM
  2. FZR How to flush with engine cooling kit & riva intercooling upgrade kit
    By cuban133054 in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 14
    Last Post: 09-17-2012, 02:19 AM
  3. vibration at WOT and off throttle
    By hero in forum 4-Tec Performance
    Replies: 12
    Last Post: 11-15-2011, 06:56 AM
  4. 2003 GP 1300 looking to buy one with engine problems
    By himal2tin in forum Yamaha Open Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 08-19-2010, 01:17 PM
  5. GTX 4-Tec - ugly problem engine to pump or pump to engine
    By richard kagen in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 08-13-2009, 11:17 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •