Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    TurboJimmy's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Goodlettsville, TN
    Posts
    216

    Some Speed Testing, Finally

    Well, I finally got around to speed testing some today and I wish I had some better news to report.

    The ski has 6 hours, 3 bars of fuel, water temp about 60, air temp mid-70's, windy, and choppy. All testing done with a Garmin e-trex Legend.

    First, stock runs. With the wind 67 (best run of the day, probably before everything got heat soaked), against 65.7. Back up runs could not reach 67 again, 66.7, 66.8 best. About 66.1 average.

    First mod, iridium plugs. By this time the wind had died a little and the best with wind speed I could get was 66.6. Runs in the other direction stayed about the same. Just to make sure the plugs did not slow me down I switched back to stock and the speed results were the same. By this time the fuel buzzer was going off, but speed did not change.

    Next I pulled it out of the water and put the Riva Sponsons on. The first setting I used was all the way up and back. I was a little disappointed as I thought this would be the fastest position. Average 2 way runs with this setting were about .3-.4 mph slower than any other run. Average speed was about 65.6, 65.7.

    Trying to get in one more test before rain I moved the all the way to the front and still all the way up. This position seemed to handle a little better but it again scrubbed off a little speed. Runs in this position netted about .5 mph slower than stock sponsons.

    That is as far as I got before the storms came.

    Here are my observations:
    1) It's slower than I though stock (although I did check my oil again and it way over cold fill when it was hot).
    2) Iridium plugs did not add anything at this power level. Perhaps they will show more gains as boost and fuel levels increase. I have had good luck with them in the past as my cylinder pressure increased(in a car).
    3) In the positions I was able to test the sponsons scrub speed, not add. I would like to try some more positions as soon as I can. I will try Skips setting next. If any of you have seen any speed gains I would love to try your settings, if you don't mind sharing.

    Next I will try to get my oil level straight and do some tuning on my bypass valve, unfortunately it won't be until next weekend


  2. #2
    TurboJimmy's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Goodlettsville, TN
    Posts
    216
    Forgot to add I already have the pump wedge and rideplate sealed up.

  3. #3

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    S. Florida
    Posts
    508
    Thanks for the writeup.

    Does you ski cavitate at all on takeoff or coming out of hard corners?

  4. #4
    TurboJimmy's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Goodlettsville, TN
    Posts
    216
    None at all, it hooks hard and goes...dead stop or turn

  5. #5
    so the riva sponsons were slower? i have set on too. im looking for topend only, should i rip mine off then and back to stock?

  6. #6
    TurboJimmy's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Goodlettsville, TN
    Posts
    216
    Quote Originally Posted by joeprice View Post
    so the riva sponsons were slower? i have set on too. im looking for topend only, should i rip mine off then and back to stock?
    They haven't added speed for me, the best I can tell ya is if you already got em spend $75 on a GPS and see what works best for you

  7. #7
    Livin on the Edge's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Northern Illinois
    Posts
    216
    +1
    7
    Quote Originally Posted by TurboJimmy View Post

    First mod, iridium plugs.
    Which Iridium plugs did you use. Did you find that they were longer than the plugs that came with the ski originally?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Finally got in some speed runs today
    By Greggpru in forum 4-Tec Performance
    Replies: 3
    Last Post: 06-20-2016, 06:55 PM
  2. PWC High Speed testing!
    By 2fast4u in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 79
    Last Post: 05-08-2009, 08:29 AM
  3. Replies: 7
    Last Post: 09-02-2008, 09:54 AM
  4. XLT Speed Test Completed 72.5 MPH
    By Dirty Sanchez in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 39
    Last Post: 04-25-2007, 04:16 AM
  5. Desparate to top speed test my "B" kit, but.....
    By BDNJ in forum 4-Tec Performance
    Replies: 30
    Last Post: 04-05-2006, 06:59 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •