Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1

    Water in the pump cone and bearings...now what???

    Well I just took off the pump cone and it was filled with milky colored water. The grease is now all gray and pasty. I have not pulled the prop yet. It wasn't like this one week ago when I checked it. Are the bearings shot? Is the pump going to need to be rebuilt?

    What should I do and where do I start.


  2. #2
    Moderator The Bandit's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Wilmette, IL
    Posts
    8,373
    If it has only been a week, it will be fine. Just clean it out well and get a new tube of grease. Dont you fret buckaroo

  3. #3
    suck my wake's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Sugar Grove IL
    Posts
    2,872
    +1
    12
    Well I would deffinately put new bearings in, your spinning that shaft at 8000+ rpm's and if they decide to come apart you could have even more of a disaster on your hands. Sorry to hear about that

  4. #4
    There is also play in the prop. It moves back and forth a little bit in the pump along with the shaft it spins onto that goes through the bearings.

    How much does a whole pump rebuild cost? I'm guessing a lot.

  5. #5
    North Carolina Hoovermaneuver's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Benson, NC.
    Posts
    816
    +1
    26
    That happened to mine 2 weeks ago. I took it to a dealer for them to rebuild. It is covered under my extended warranty.

  6. #6
    Quote Originally Posted by Hoovermaneuver View Post
    That happened to mine 2 weeks ago. I took it to a dealer for them to rebuild. It is covered under my extended warranty.
    How long did it take them to rebuild it? And my warranty has run out. Anyways, I doubt they would honor my warranty considering the mods I have installed.

  7. #7
    V-Tec, 4-Tech that's how I roll meirvin's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Dallas/Ft Worth, Tx
    Posts
    1,514
    +1
    3
    Time for the triple bearing mod maybe

  8. #8
    North Carolina Hoovermaneuver's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Benson, NC.
    Posts
    816
    +1
    26
    Didn't take them long to do the rebuild. They just had to order the parts.

  9. #9
    Quote Originally Posted by meirvin View Post
    Time for the triple bearing mod maybe
    I don't have near enough money for that.

    Quote Originally Posted by Hoovermaneuver View Post
    Didn't take them long to do the rebuild. They just had to order the parts.
    Well at least I have some encouraging news.

  10. #10
    Moderator The Bandit's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Wilmette, IL
    Posts
    8,373
    A little play is normal. It has only had water in it for a week. Clean it out, get new grease and run it. I wouldnt worry about it. I have gotten water in mine as well. I also run it at 8600 rpms with NO issues. Dont fix things until they break. Clean out as much grease as you can, spray the crap out of it with wd-40 to displace any moisture, drain that out, new grease and go.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 8
    Last Post: 07-19-2014, 10:41 PM
  2. Water in the engine, and now it won't start...
    By compact in forum Kawasaki PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 28
    Last Post: 09-21-2011, 10:41 AM
  3. rxp pump cone... how much grease goes in the pump cone?
    By FullTilt429 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 6
    Last Post: 09-10-2011, 07:01 AM
  4. Water in the Jet Cone?
    By trofodotiki in forum 4-Tec Performance
    Replies: 8
    Last Post: 05-12-2011, 10:16 AM
  5. part numbers for bearings and seal in the pump housing
    By gvnitup in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 2
    Last Post: 05-03-2007, 08:25 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •