Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Vern's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Grand Haven, MI
    Posts
    3,571
    +1
    112

    Jerry, t-stat install?

    I have the 158 degree t-stat coming and had a few questions. Is there a gasket in there? Do I need a new one? Is it just draining the coolant, taking off the seven bolts, and removing / re-attaching the hoses? Did you put thread-locker on the bolts? Torque settings when re-installing?

    I am almost debating about saving this install for the off- season. Temps rarely get to 80 in the summer in Michigan, and water temp hits a max of low 70s usually, so if this is a potentially time-consuming job, I might put it off til winter, unless you think it will really help my setup.


  2. #2
    Site Admin Green Hulk's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Morgan City, LA
    Posts
    34,995
    +1
    1,900
    Do it now as it really helps.

    Just drain your coolant, remove the existing hoses and unbolt it. There is a seal already on your new thermostat.

    Some of the hoses have oetiker clamps on them. Just pry them off and replace them with stainless steel hose clamps when you reinstall.

  3. #3
    Jarrett's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Waxahachie, TX
    Posts
    3,011
    +1
    77
    Jerry, how do you rate this job compared to the SC / IC installs?

  4. #4
    Site Admin Green Hulk's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Morgan City, LA
    Posts
    34,995
    +1
    1,900
    Jarrett, it's not too bad. You have to pull your RR plumbing back off to get to it. That isn't much of an issue though. The bottom bolts are kind of tough as you can't see them. kinda like the bottom bolt on the SC.
    I think you need to suck it up and go for it

  5. #5
    Jarrett's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Waxahachie, TX
    Posts
    3,011
    +1
    77
    Pfft, if I ever see a 4tec engine again, it'll be too soon Thanks for the info.

    FYI-waiting to hear back from SD on the "hypothetical" ingested ceramic washer issue. Should have something in a few.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Just installed Jerry's New Water Box today!!
    By NeverEndn in forum 4-Tec Performance
    Replies: 35
    Last Post: 07-21-2007, 07:09 AM
  2. RPM Kit Purchased (thnx Jerry) and Installed
    By liner911 in forum Kawasaki PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 0
    Last Post: 05-25-2007, 11:59 PM
  3. How hard to install jerrys metal washers
    By wakeborder556 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 8
    Last Post: 02-06-2007, 10:02 AM
  4. S/C IMP & BOV INSTALLED
    By CRAZEDRXP in forum 4-Tec Performance
    Replies: 14
    Last Post: 05-07-2005, 07:28 PM
  5. SuperCharger Imp Install hours away
    By CRAZEDRXP in forum 4-Tec Performance
    Replies: 18
    Last Post: 05-06-2005, 06:56 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •