Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Missing RPM's?

  1. #1
    ARNYGOLLOTT3's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Biloxi, MS
    Posts
    810

    Missing RPM's?

    2005 RXP with Riva stage 1, just bought used, my first day on the water, I am only turning up about 7600 RPM's...where could my missing RPM's be...It was 93 air temp and high 80's water temp, high humidity, checked oil level per owner's manual, it was perfect....I will check spark plugs tomorrow, I was running 93 octane, should I step down to 91? Metal washers have been shimmed and checked about 30 hours ago...could they need attention again already? What about prop, should I change and if so to what? Previous owner took outstanding care of this RXP...he is brainstorming also...any ideas are welcome!


  2. #2
    ADAMBOMB's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Sunrise,Florida
    Posts
    4,723
    +1
    196
    maybe the pitch on the prop.

  3. #3
    Hydrotoys's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Mesa, AZ
    Posts
    16,712
    +1
    85
    ..It was 93 air temp and high 80's water temp, high humidity,
    I'd say 200rpms right here.

    Metal washers have been shimmed and checked about 30 hours ago...
    Could be....

  4. #4
    ARNYGOLLOTT3's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Biloxi, MS
    Posts
    810
    I know these missing RPM's are some minor detail, I guess I just have to work my way down the list, I know weather cost me a few, but 400-500 maybe, seems like weather and something else or somethings else...keep those ideas coming please

  5. #5
    formerly Gold06RXP Turbo Nick's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Dayton, OH
    Posts
    2,095
    +1
    97
    Are you sure there is a stage one impeller in it. If you bought it from someone else they may have had something else in it.

  6. #6
    Moderator The Bandit's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Wilmette, IL
    Posts
    8,373
    I would say check the slip moment of the S/C. Most likely it is time for new spring washers.

  7. #7
    Site Admin Green Hulk's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Morgan City, LA
    Posts
    36,398
    +1
    2,524
    Check the slip moment on the SC.

    check for over filled oil. The oil level needs to be midway between the two bends on the ski with the engine hot. Let it idle 30 seconds, wait 30 seconds and then check your oil.

    if you are running a plastic wear ring it's time to upgrade to stainless

  8. #8
    ARNYGOLLOTT3's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Biloxi, MS
    Posts
    810
    My RXP has Skat triple bearing pump and SS wear rings...the man I bought it from says the Stage 1 prop is in there...oil level was checked before riding today, as you say after warming up and waiting, it was o.k.....How would I check the slip moment on the S.C. spring washers? I will recheck oil tomorrow and I am going to check and replace spark plugs that are coming up on a year old...could that be my devil? Teach me RXP gods...

  9. #9
    Top banana's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Sittingbourne United Kingdon
    Posts
    753
    +1
    1
    my bet is super charger

  10. #10
    ARNYGOLLOTT3's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Biloxi, MS
    Posts
    810
    Top banana, not the entire S.C.? just the spring washers,...I hope? What are the cost of those things and how "qualified of a mechanic" does one need to be to install? Again, how do I check the slip moment? Thanks everyone...

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Missing RPMS
    By 04RXP22 in forum 4-Tec Performance
    Replies: 13
    Last Post: 09-05-2008, 11:26 AM
  2. I found my missing rpms....check out these pics!
    By Robsauto2 in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 58
    Last Post: 07-16-2007, 06:40 AM
  3. Replies: 25
    Last Post: 04-17-2007, 10:13 AM
  4. Found my missing RPM`S 74mph plus now
    By CRS in forum 4-Tec Performance
    Replies: 19
    Last Post: 05-29-2006, 03:42 PM
  5. Missing RPM???
    By TxTele in forum Yamaha PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 10
    Last Post: 04-18-2006, 10:00 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •