Results 1 to 6 of 6
  1. #1

    Electrical prob 99 genesis?

    I have a 99 genesis 4 seater, I press the start button and it buzzes until I let it go, donts even turn a little bit... Seems the buzz is coming from what I think might be the CDI box? Anyone have any ideas what it may be? Cleaned the terminals did nuttin, and dont look like its reaching the starter to say thats bad...


  2. #2
    Bernie's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Perth Australia
    Posts
    902
    +1
    1
    Sounds like flat battery to me .Need at least 10.5 volts whilw cranking .The buzzing is the solenoid tryinfg to stay engaged but as the volts drop the fields lose their ability to hold contacts engaged and it chatters .Charge the battery or replace it with a known good one and try again .Let us know because it could be other things but we will start on the asy ones first

    Bernie

  3. #3
    Thanks I will try and charge it in a few min and see what happens but the volt meter shows 11.9 so its prob not this? Will try it anyways with a lil boost, brand new battery as well, not a well known- sears pwc bat. but new, maybe a month old...

  4. #4
    No it's not the battery, fully charged it and still the same exact buzz, no turn over...

  5. #5
    axgrider73's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Southeast Ohio
    Posts
    2,059
    Quote Originally Posted by Dicedrop25 View Post
    Thanks I will try and charge it in a few min and see what happens but the volt meter shows 11.9 so its prob not this? Will try it anyways with a lil boost, brand new battery as well, not a well known- sears pwc bat. but new, maybe a month old...
    Are you checking voltage with a volt meter or just the gauge on the display? Use a volt meter. Also, what is the voltage while cranking? Remember, just because a battery is new doesn't mean that it is good. Let us know what you find.

  6. #6
    Bernie's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Perth Australia
    Posts
    902
    +1
    1
    Ok .Last easy bit .Bridge across starter solenoid .Thick red wire from battery + ve to a either black (old style)or brown connection point where the two red wires are side by side .Use spanner or coin and bridge across the terminals .Make sure you can't smell fuel before you do this .It may spark .If it cranks over it is the solenoid if not then we look at a few other things .First take cover off coupling at rear of engine .You will see a part about as big as your fist with a stainless shaft going into it .There is a flat section on the back of this and you need to try and turn the engine .It should not be difficult to turn .If it turns freely or with little effort then we look at starter motor .If it is tight we then take jet unit apart .Once you have jet unit apart ie shaft pulled out of the output coupler .Try turning engine again .If no turning of coupler we need to find out why it is siezed .
    Let us know
    Bernie

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 99 genesis?
    By Dicedrop25 in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 08-12-2007, 11:10 PM
  2. Plug wires for 99 Genesis?
    By Dicedrop25 in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 07-18-2007, 01:12 PM
  3. 99 Genesis keeps dying
    By brotherdon in forum Polaris How To & FAQs
    Replies: 18
    Last Post: 07-03-2007, 10:18 PM
  4. Oil Pump Question on 99 Genesis
    By VegasRatt in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 8
    Last Post: 07-03-2007, 10:29 AM
  5. need 99 Genesis help! I'm at my wits end.
    By scottyboat in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 06-17-2007, 09:43 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •