Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Ride Hard! aha's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Covina, Ca
    Posts
    2,009
    +1
    11

    Causes for Cavitation

    Hey guys, I was wondering if anyone else can give ideas for things to look for that cause cavitation... so far I have the following:

    Pump shoe fins
    Carbon seal on drive shaft
    impeller damage
    wear ring


    Anyone else want to throw in an idea on what to look for?

    I am too having bad cavitation problems and want to start looking for the cause.

    Thanks!


  2. #2
    beachbum0286's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Brigantine NJ
    Posts
    944
    +1
    1
    Check your engine aligment.

  3. #3
    Banned User
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Ft.Lauderdale
    Posts
    3,237
    Quote Originally Posted by aha View Post
    Hey guys, I was wondering if anyone else can give ideas for things to look for that cause cavitation... so far I have the following:

    Pump shoe fins
    Carbon seal on drive shaft
    impeller damage
    wear ring


    Anyone else want to throw in an idea on what to look for?

    I am too having bad cavitation problems and want to start looking for the cause.

    Thanks!
    You have one of my first ideas listed already.. I had a similar problem, I removed my impeller and sent it back to skat..they called me after they got it and said they would have to add to all the blades being that the impeller was pretty worn, they said it had heavy "cavitation burn". After I reinstalled there was NO cavitiation.

    AP

  4. #4
    Ride Hard! aha's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Covina, Ca
    Posts
    2,009
    +1
    11
    Well since my impeller/ss wear ring are brand new I am doubting its my prop/ring. The mis-alightment with the engine is an idea.

  5. #5
    King_Of_Fun's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Catawba Island, Ohio
    Posts
    2,703
    Quote Originally Posted by aha View Post
    Well since my impeller/ss wear ring are brand new I am doubting its my prop/ring. The mis-alightment with the engine is an idea.
    Maybe you took off too much off the impeller blades with the dremel tool. You really need to pull the pump and measure the distance between the impeller blades and the wear ring. It should be less than .014"... Ron

  6. #6
    Bad silicone seal between ride plate and hull. Bad silicone seal between pump shoe and hull. Bad rubber seal where jet pump mounts to pump shoe.
    Any one of these can let air get sucked in from above ride plate.

  7. #7
    da1nonlyrxp da1nonlyrxp's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Oviedo, FL
    Posts
    185
    +1
    1
    I too am now experiencing cavitation, it is either my prop or ss wearring cause I checked everything else and it is fine. has anyone seen a ss wear ring go bad? I've had mine on my ski for about 1 1/2 years.

  8. #8
    Ride Hard! aha's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Covina, Ca
    Posts
    2,009
    +1
    11
    Hey Dan, I dont think I took to much off as the prop barley fit in and would not even turn smoothly as it was rubbing the ring. I will mesure the gap this week though just in case.

    I will check all the seals regarding the silicone.

    Thanks for all the input guys, I really appreciate it.

  9. #9
    2006 RXT dave262626's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Kansas
    Posts
    164
    Mine also just started to have cavitation problems. I have a new Solas 14/17R & SS wear ring. Everything looks nornal as far as I can tell. What should I look for? Mine started right after I dry docked it into a tree.

  10. #10
    Ride Hard! aha's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Covina, Ca
    Posts
    2,009
    +1
    11
    I will be pulling things apart this week and snaping some pics. Will post em up on the forum for all to see. Hopefully pics will help

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. causes of cavitation??
    By MR MAC in forum Yamaha PWC Performance (4-stroke)
    Replies: 2
    Last Post: 06-01-2010, 12:27 PM
  2. Causes for prop spining?
    By gtxscrider in forum Kawasaki PWC Performance (2-stroke)
    Replies: 19
    Last Post: 09-26-2008, 09:26 PM
  3. Possible causes for my speed loss?
    By c6rvette in forum 4-Tec Performance
    Replies: 6
    Last Post: 06-06-2008, 09:24 AM
  4. Think i found root cause for my lean piston
    By xplayer2885 in forum Polaris Open Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 11-14-2007, 10:04 AM
  5. cause for rave valve plastic to roast - any Mech. seen this
    By crashem in forum Sea Doo Open Discussion
    Replies: 8
    Last Post: 07-10-2007, 02:32 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •